IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой не знае какво трябва да разбираме под „активен фермер”

След критичния доклад на Европейската сметна палата ЕП поиска да ограничи бенефициентите на помощ за площ, но без да дава насоки за определение на термина

12:39 | 08.02.13 г. 5
Никой не знае какво трябва да разбираме под „активен фермер”

Все още не е направено определение на термина „активен фермер” нито на ниво ЕС, нито на национално ниво. Това стана ясно по време на Националната среща на земеделските производители, която се провежда в "Златни пясъци".

„Има два варианта – или ЕК ще даде пълно определение, или ще даде насоки и всяка страна сама ще определи какво се разбира под „активен” фермер”, обясни Георги Праматаров, началник отдел „Идентификация на земеделските парцели” в Министерство на земеделието и храните.

Коментарите на експерта бяха по повод доклада на Европейската сметна палата относно схемата за единно плащане за площ, според който в цялата общност има редица нарушения. Одиторите коментират, че има отпускани субсидии дори и за площи, за които „няма доказателства някога да са ползвани за земеделие”.

На базата на тази публикация от Комисията по земеделие към Европейския парламент поискаха субсидиите за земеделието да отиват при активните фермери. Насоки за изготвяне на определение на този термин обаче още няма.

Праматаров обаче коментира, че не очаква някаква сериозна промяна по отношение на плащанията за площ. „По начало те не са обвързани с производство, а с поддържане на земята в добро състояние”, допълни той.

Според него с насочването на парите към активни фермери процедурата ще се усложни – най-вероятно ще се иска отчет от Националната агенция по приходите или от производителите за приходите и разходите на производителите. Целта на ЕК обаче е да намали броя на бенефициентите, за които земеделието не е основна дейност, но получават средства от плащанията за площ.

Сред тях например са държавни и общински организации като ловни и лесничейски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз също съм имал допирни точки до тези хора. В най-острата част на кризата, точно по времето когато вдигаха бунтове заради субсидиите, този човек ме заведе на новата си къща, която беше последната дума на техниката, тъкмо беше построена и почваха довършителните работи. А от какъв джип излезе няма да казвам, щото е реклама на германски коли. Това сигурно е от малката печалба която генерират.... Едно ще ви кажа, писнало ми е от хора които висят на данъците ни и дори МАЛКО неудобно не се чувстват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Аз пък си мислех, че активен е фермерът, който активно търси подкрепа от еврофондовете и понеже процедурите за отпускане на средства са бавни и тромави на него не му остава време да се занимава с нищо друго. Наел си е няколко секретарки, юристконсулт и съветници, които да му търсят вратички по различните програми и да му пишат документите за кандидатстване и с това се изчерпва цялата му активност. Не, че човека няма намерение или желание да гледа биволи. Просто не му остава време и за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
tati
преди 11 години
Аз да Ви кажа какво виждам и знам за тези ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ !!!!!!!От 1994г работя със тях и за тях. Имам си мой личен камион зърновоз и със това се изхранвам вече 18години Навремето като разтуриха държавата разперкаха земята на малки парцели ,който раздадоха на бившите им собственици и другото остана във ново-сформирани земеделски кооперации.Разказаха им играта със кражби по кантарите, манипулациии и врътки със торове,препарати,горива и завличания на стока без да им се плаща след като се изнесе от кооперациите . Същите хора който окрадха тогава кооперациите и ги докараха до фалит после ги изкупиха на безценица и сега вече са голямата работа КРУПНИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ . Зърнопроизводството винаги е било печелившо и сега особeно със тия супсидии си e златна мина. Особено последните три години направиха луди пари. Простата сметка показва при цена от 0.40ст на килаграм жито без ДДС при реален добив средна от 500кг на 1декар /добивите винаги официално ги занижават крият реалния добив по много причини /излиза ,че зърнопроизводителите вземат 200лв на 1декар плюс 30лв на 1декар субсидия плюс връщане на акциз на 4-5л диз.гориво на декар крайната сума за един декар става 234лвА разходите за 1декар са не повече от 80 до 120лв на 1декар. И като имате на предвид че средно се обработват около 10000 хил.декара и нагоре от един зърнопроизводител парите които остават за него при 10000хил.декара х 114лв на декар са 1 140 000 лв. и нагоре според декарите а има зърнопроизводители със 40-50000 хиляди декара и нагоре Още да Ви отварям ли очите или вече се светнахте какви пари се въртят във държавата и се лъжи народа ,че нямало пари, било криза .......................................... !!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ами активния е този, който е отзад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още