IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската сметна палата разкритикува Схемата за единно плащане за площ

Един от основните проблеми според одиторите е липсата на ясно дефинирани бенефициенти, което позволява плащане на неселскостопански организации

18:12 | 23.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейската сметна палата разкритикува Схемата за единно плащане за площ

Европейската сметна палата разкритикува сегашната Схема за единно плащане за площ (СЕПП) и призова за реформа, така че средствата да отиват към активните земеделски производители, които извършват конкретни и редовни земеделски дейности. 

Одиторите публикуваха първия си специален доклад относно подпомагането на земеделските производители от новите държави в ЕС. 

Парите по Схемата не трябва да се предоставят на публични организации, които управляват държавна земя и не извършват по никакъв друг начин земеделска дейност, е записано още в доклада на европейските одитори.

СЕПП е схема, която е проектирана за подпомагане на новите страни членки, сред които и България. По нея през миналата година са били разплатени 5 млрд. евро (за селскостопански производители от 10 държави от ЕС).

При прилагането й обаче има някои съмнителни практики, отбелязват от Палатата.

Според анализа един от основните проблеми е липсата на ясно дефинирани бенефициенти, което позволява плащане, включително и за агенции за недвижими имоти или ски клубове, които нямат нищо общо със селското стопанство и земеделската дейност.

От подпомагането за единица площ се възползват най-вече големите земеделски стопанства: като цяло 0,2% от бенефициентите са получили над 100 хил. евро, което представлява 24% от общата стойност на плащанията.

Одиторите отбелязват и вътрешното противоречие в самия модел на схемата. От една страна схемата има за цел да подпомага индивидуалните доходи на земеделските производители, но от друга страна разпределението на помощта става на базата на площта на парцелите земя на тяхно разположение.

На базата на тези изводи от Сметната палата препоръчват по-добре фокусирана политика, при която помощта да бъде насочена към активните земеделски производители, които извършват конкретни и редовни земеделски дейности.

Публичните организации трябва да бъдат изключени от схемата, допълват още одиторите.

Допустимостта на земята за подпомагане следва да бъде ясно дефинирана и ограничена до парцелите, за които се изисква извършването на конкретни и редовни земеделски дейности. Необходимо е да се търси по-балансирано разпределяне на помощта между земеделските производители чрез определяне на таван за отделните плащания или чрез отчитане на специфичните характеристики на земеделските стопанства в различните региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още