fallback

Новият шеф на ДКЕВР търси промяна на енергийния микс*

Преразглеждаме договорите с ТЕЦ-овете и възможността те да отпаднат при формирането на цените на тока, обясни Юлиана Иванова

10:47 | 14.02.13 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преразглеждане на договорите, подписани с ТЕЦ-овете „Бобовдол“ и „Варна“, както и AES “Гълъбово“ и „Контур Глобал“ - приватизираните ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и ТЕЦ „Марица Изток“ 3, обясни в ефира на TV7 новият председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова.

Ще бъде проучен въпросът и може ли да бъдат извадени тези мощности от енергийния микс.

За AES “Гълъбово“ и „Контур Глобал“ през 2001 година бяха сключени 15-годишни договори за изкупуване на енергията при преференциални цени.

Иванова обясни още, че от днес (14 февруари) прокуратурата започва да проверява работата на комисията, която оглави.

Самият главен прокурор Сотир Цацаров обясни по-рано днес, че освен проверки в ДКЕВР ще бъде направена ревизия и на договорите за приватизация на разпределителните дружества, пише агенция „Фокус“. Вече е изискана цялата документация по случая и ще бъдат проверени и всички клаузи. Прокуратурата ще провери още и начина, по който са определяни цените на дружествата. 

Освен прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция ще проверява дейността на електроразпределителните дружества, уточни пък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА. Основанието неизпълнението на задължението, които трите ЕРП-та са имали да провеждат търгове при възлагане на обществени поръчки. Това задължение е било вписано през 2010 година, а преди това търговете са били провеждани без да бъде спазван редът на Закона за обществените поръчки. 

"Предполагам, че проверката ще започне още от утре", допълни още министърът. 

* Новината е актуализирана към 12:30 часа с информацията за проверката на ЕРП-тата от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
fallback