IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна

На места се стигна до сблъсъци с органите на реда

14:44 | 17.02.13 г. 45
<p>
	Шествието във Велико Търново. <em>Снимка: БТА</em></p>

Шествието във Велико Търново. Снимка: БТА

Протестът, който се състоя на централния градски площад "Възраждане", започна с патриотични песни и викове "Да живее България" и "Българи юнаци". Ораторите заявиха, че протестите ще продължат докато не се изпълнят исканията за "реални сметки" на тока.

Издигнаха се призиви всички жители да Плевен да спрат да плащат на монополите. Други от присъстващите заявиха, че продават вещите си в Заложни къщи, за да си платят тока. 

Хиляди хора се събраха пред офисите на EVN в Стара Загора и Казанлък в знак на протест срещу високите си сметки за ток. Пред сградата на електроразпределителните дружества те започнаха за хвърлят яйца по табелата с фирмения надпис и да скандират "Мафия!", "Вън от България. 

Сградата на "Енерго ПРО" във Варна днес бе блокирана от хиляди граждани. Множеството започна да хвърля яйца и кофички кисело мляко към фасадата. Малко по-късно захвърчаха камъни и парчета тухли. Прозорците на сградата бяха изпотрошени. Стигна се и до  сблъсъци между протестиращи и полиция.

На протест в Ямбол излязоха около хиляда души, които обвиниха монополистите в изнудване на гражданите, които не са защитени от държавната власт.

Протестиращи хвърляха яйца срещу касите на "Енерго-про" във Велико Търново, а граждани от Враца, поискаха евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" да се продава само на вътрешния пазар ".

В Русе също хиляди граждани се събраха пред сградата на електроразпределителното дружество "Енерго-Про", където отново, както и вчера, беше прочетена декларация с искания за оставката на министър Делян Добрев, незабавно да бъдат въведени правила в разпределението на електроенергията, демонополизация, а ако не - национализация, в тази сфера, както и преразглеждане на всички 
сметки за декември и тяхното редуциране.

Протестиращите срещу високите сметки за ток в Добрич изслушаха на митинг граждански доклад за прехода под наслов "България не е бедна, нея я ограбват". Електрическата енергия е само един от механизмите на корупционната схема за разграбване на държавата, която продължава вече 24 години, заяви Пепа Рашева, един от неформалните лидери на протеста. Тази схема започва със създаването на финансовите пирамиди, продължава с приватизацията на българските банки и на стратегическите отрасли, посочи ораторът.

Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 7
STRAHO
преди 11 години
За пореден път пиша: Не съм партийно пристрастен Лъки Ю. Никога не съм бил. Просто така стоят . Зад всяко събитие или събития, има причинно следствена връзка. Не е сериозно да коментираш само следствието, неглижирайки причините, които логично стоят доста назад във времето! Това което пишеш е несвързано и несериозно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
От достоверен източник знам, че Бойко Борисов е пряко отговорен за метеоритния дъжд в Урал наскоро .... и за изпочупените стъкла... Дже и една жена от квартала го била видяла. Да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 7
diado mrass
преди 11 години
""Изходът е съгласие за предсрочни избори. Ако правителството и партия ГЕРБ се заинатят и превърнат в самоцел пълния управленски мандат, поемат тежка отговорност за по-нататъчна ескалация на напрежението". Така коментира в Кърджали масовите протести в България лидерът на ДПС Лютви Местан."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
KostadinovK
преди 11 години
До сега не съм видял един коментар как си представяте национализацията въпреки ,че има доста минуси на моя пост по-долу.Какво положително очаквате, безплатен ток? Какви са плюсовете и минусите?МОЙТО МНЕНИЕ Е: ДЪРЖАВНОТО В БЪЛГАРИЯ Е: КУЧЕ ВЛАЧИ, ДИРЯ НЯМА.ПОСОЧЕТЕ МИ ЕДНА ДЪРЖАВНА ФИРМА ЗА ЕТАЛОН НА УПРАВЛЕНИЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 12
LuckyYou
преди 11 години
ПРОТЕСТЪТ Е СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НО НЕ ОТ ИМЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, А ОТ ИМЕТО НА НАРОДА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 11
LuckyYou
преди 11 години
Когато разсекретят досието БУДА, ЕТО ТОГАВА ЩЕ ВИДИШ НА КОЙ СЕ КЛАНЯШ, освен ако и ти не си от мафията!!!! Не се прави, много добре знаеш кои монополи ПРИКРИВА БОРИСОВ и кои хора са свързани с него - Цв. Василев, Цв. Бориславова, Трейс, ДЮНИГЕЙТ, ЕМИЛ незнам си какъв и още знайни и незнайни мафиоти. А ПРОТЕСТЪТ Е ИМЕННО СРЕЩУ ПРАВИТЕСТВОТО, ЗАРАДИ ПРОСЕЩАТА ТОЯГА, ДО КОЯТО ДЯНКОВ И БОРИСОВ ДОКАРАХА БЪЛГАРИЯ. ЗАРАДИ МИЗЕРИЯТА. ТО ТРЯБВА ДА ИЗБИЕ!!! ПИТАЙ JAY GOULD ТОЙ Е БИЛ ТАМ - ТОЙ ЩЕ ТИ КАЖЕ ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 4
nns
преди 11 години
Щото протестите са от глад и безизходица за това са срещу правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
STRAHO
преди 11 години
Когато разсекретят договорите пак ще те попитам дали стоиш зад ГЛУПОСТИТЕ които написа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 7
STRAHO
преди 11 години
Бъди конкретен!!! Как и кои монополи покровителства правителството! С кои от тях е СКЛЮЧИЛО договори !? Това по твоите глупости!Що се отнася до твърдението ми, че днешния протест не е политически то хората ще ти го кажат с тояги, ако се опиташ на висок глас да го извикаш това което твърдиш тук! Уверявам те. :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 14
LuckyYou
преди 11 години
Престани да ръсиш глупости и се скрий. Какво развързване на ръцете 4 години, КОГАТО ТЕ 4 ГОДИНИ ПОКРОВИТЕЛСТВАХА МОНОПОЛИТЕ!!!! Недей да пикаеш срещу вятъра. По-добре бягай, защото народния гняв и тебе ще застигне!!! БОЙКО БОРИСОВ Е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОТЕСТИ В ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още