IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна

На места се стигна до сблъсъци с органите на реда

14:44 | 17.02.13 г. 45
<p>
	Шествието във Велико Търново. <em>Снимка: БТА</em></p>

Шествието във Велико Търново. Снимка: БТА

Протестът, който се състоя на централния градски площад "Възраждане", започна с патриотични песни и викове "Да живее България" и "Българи юнаци". Ораторите заявиха, че протестите ще продължат докато не се изпълнят исканията за "реални сметки" на тока.

Издигнаха се призиви всички жители да Плевен да спрат да плащат на монополите. Други от присъстващите заявиха, че продават вещите си в Заложни къщи, за да си платят тока. 

Хиляди хора се събраха пред офисите на EVN в Стара Загора и Казанлък в знак на протест срещу високите си сметки за ток. Пред сградата на електроразпределителните дружества те започнаха за хвърлят яйца по табелата с фирмения надпис и да скандират "Мафия!", "Вън от България. 

Сградата на "Енерго ПРО" във Варна днес бе блокирана от хиляди граждани. Множеството започна да хвърля яйца и кофички кисело мляко към фасадата. Малко по-късно захвърчаха камъни и парчета тухли. Прозорците на сградата бяха изпотрошени. Стигна се и до  сблъсъци между протестиращи и полиция.

На протест в Ямбол излязоха около хиляда души, които обвиниха монополистите в изнудване на гражданите, които не са защитени от държавната власт.

Протестиращи хвърляха яйца срещу касите на "Енерго-про" във Велико Търново, а граждани от Враца, поискаха евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" да се продава само на вътрешния пазар ".

В Русе също хиляди граждани се събраха пред сградата на електроразпределителното дружество "Енерго-Про", където отново, както и вчера, беше прочетена декларация с искания за оставката на министър Делян Добрев, незабавно да бъдат въведени правила в разпределението на електроенергията, демонополизация, а ако не - национализация, в тази сфера, както и преразглеждане на всички 
сметки за декември и тяхното редуциране.

Протестиращите срещу високите сметки за ток в Добрич изслушаха на митинг граждански доклад за прехода под наслов "България не е бедна, нея я ограбват". Електрическата енергия е само един от механизмите на корупционната схема за разграбване на държавата, която продължава вече 24 години, заяви Пепа Рашева, един от неформалните лидери на протеста. Тази схема започва със създаването на финансовите пирамиди, продължава с приватизацията на българските банки и на стратегическите отрасли, посочи ораторът.

Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 13 rate down comment 7
STRAHO
преди 11 години
"Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна"Протеста НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ! Защо в заглавието присъства думата "ПРАВИТЕЛСТВО "!? Това положение ни е завещано от други и редакторите със сигурност са наясно ! НАПРОТИВ !!!! Дори би могло да се приеме като протест в подкрепа на правителството който им РАЗВЪРЗВА ръцете да поправят нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 11 години
Не знам какво е национализацията, обаче разпасания капитализъм виждаме до какво води. Сто пъти писах тук, че от много дясно идва един момент, когато трупалите кинти се ръгат по границите да спасяват кожата. Случвало се е много пъти на много места, ама все не ви се верва! :LOL:Още малко и децата дето се правят тука на инвеститори и капиталисти ще разберат как стават революциите и как се е появил комунизма - не от хубаво!Jay Gould, респект за варненци! Винаги съм се чудел защо още в казармата се сприятелих първо с варненците, та и до сега най-много приятели връзвам от там... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 8
KostadinovK
преди 11 години
Национализацията е най-голямата глупост която съм чувал, но по време на криза всичко ляво е актуално.Позната е работила в ЕРП докато е било държавно и такива неща ми е разправяла - куче влачи -диря няма.В БЪЛГАРИЯ -ДЪРЖАВНОТО Е НИЧИЕ. КОЛЕКТИВНА БЕЗОТГОВОРНОСТ.ТОПЛОФИКАЦИЯ КАТО Е ДЪРЖАВНА, ЧЕ Е ЦЪФНАЛА???РОЛЯТА НА ДЪРЖАВАТА Е ДА СЪЗДАВА ПРАВИЛА И ДА РЕГУЛИРА ПАЗАРА.ПРОБЛЕМА НЕ Е ЧАСТАНТА СОБСТВЕННОСТ, А МОНОПОЛА, ЛИПСАТА НА ЯСНИ ПРАВИЛА, ЛИПСАТА НА КОНТРОЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 7
Jay Gould
преди 11 години
За да изкара някой от релсите склонните към летаргия, лек живот, печалба, самоинициатива, мързел, нежелание да се смесват с тълпата, саможиви, егоистични, аполитични, мижащи за слабостите и странностите на околните (че к'во ни вълнува), но пък злопаметни варненци, трябва да е голям *** и много-много да е прекалил. Гордея се със съгражданите си които показаха за пореден път, на един надул се като пуяк *** - не първия, че Варна бе и все още е единствения град в които дори мутрите са любезни, а правителствените коли трябва да не спират движението и гасят бурканите, освен ако не искат да ги псуват по целия път. Може да не сме от най-милите и на въпроса "Как се казваш?" да отговаряме "Що, проблем ли има?!", но пък никому не целуваме ***, бил той цар, ***, поредния ш*бан премиер, президент или министър. Защото те са преходни, а Варна е вечна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Jay, сега и аз гледам снимките - много хора много чудо наистина!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 4
Jay Gould
преди 11 години
По канал 3, обявиха 30 000 човека във Варна. Според един приятел в момента вече се води бой по магистралата, където жандармерията е нападнала част от протестиращите, явно някоя по-малка и слаба колона. Чудя се дали вълненията ще спрат вечерта, но утре със сигурност ще има нови протести в града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 7
LuckyYou
преди 11 години
Американското посолство сега подготвя грами към Вашингтон, в които ще пише, че Буда вече става абсолютно ненужен и посланикът на САЩ ще изрази огромното си безпокойство от протестите из цялата страна :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
2013.02.17 Варненци срещу високите цени на тока 8 http://***.facebook.com/media/set/?set=a.442847625784724.99421.382640891805398&type=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Това са снимките и видео от Варна http://petel.bg/PARVI-SNIMKI-OT-PROTESTA--NAD-30-000-BLOKIRAHA-ASPARUHOV-MOST--HORATA-SE-UVELICHAVAT__32164
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Вярно е и аз бях там. Варна се надигна, но нито една медия не го отразява. Към 30 000 човека бяха по улиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още