fallback

Добрев: Доверявах се на контрола на енергийния регулатор върху ЕРП-тата

Дори и в оставка притискаме ДКЕВР да намали цената на тока, заяви още икономическият министър в оставка

22:46 | 24.02.13 г. 5

"Подцених ситуацията по отношение на това какъв контрол извършва Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) върху електроразпределителните дружества, защото комисията е независим орган и вярвах в тази независимост", заяви икономическият министър в оставка Делян Добрев пред bTV. 

За 11-те месеца, през които Добрев е бил начело на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е постигнато закриването на проекта "Белене", намаляване на цената на природния газ, подписването на договори за търсене на петрол и газ, както и повече прозрачност в енергетиката. 

До 2009 година не се провеждаха търгове за продажбата на енергия - правата са били раздавани като парчета баница, а цената се е определяла по усмотрение на Красимир Георгиев, собственик на фирма Frontier, заяви още той. Тази схема за продажбата на енергия е излязла наяве от специалните разузнавателни средства, които парламентарната комисия, оглавявана от Яне Янев, изпрати на главния прокурор.

В момента правото да се купи енергия се печели на търг, на който участниците заявяват количества и цена, коментира още Добрев. Министърът в оставка обясни още, че най-обещаващият блок в Черно море - "Силистар" е бил даден на концесия на фирма на Красимир Георгиев и държавата обжалва пред съда това решение на предишното правителство. Анализите показват, че в този блок има не само природен газ, но и петрол. 

Той обяви още, че макар и в оставка това правителство "притиска Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), макар и това да не е редно, защото комисията е независим орган", за да бъде намалена цената на тока с 8% от 1 март.

Добрев коментира още, че вероятно понижение ще има, макар и не от 1 март, а "през март".

Що се отнася до лиценза на ЧЕЗ от думите на министъра в оставка става ясно, че ДКЕВР е започнала процедурата за неговото отнемане. Щом са започнати такива дейности, значи има основание за отнемане на лиценз, смята още Добрев. Той обаче не се ангажира с конкретен срок, тъй като решението може да бъде обжалвано от чешката компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 10.09.22 г.
fallback