IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за протест срещу протестиращите?

Между разумните искания се прокрадват скандални предложения, а по-лошото е, че те получават и солидна защита

11:05 | 25.02.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА</p>

Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА

Протестът е хубаво нещо – както обаче често се случва, много хубаво не е на хубаво. България има нужда от промяна, това е ясно. Политическата класа със сигурност осъзнава това, но удобно си затваря очите за проблема и насочва енергията си в оплюване на опонента, а не в градивна посока.

Виждахме това от ГЕРБ – близо четири години; виждаме това от повечето партии в опозиция, особено от онези с твърд електорат, гарантиращ парламентарно представителство независимо от издигнатите предложения и поставените политически цели.

Разбираемо е това, че напрежението изби и протестите придобиха масов характер. Настроенията са революционни, протестиращите са на гребена на вълната и поставят искане след искане. Към всички – президент, правителство, парламент, държавни агенции. Само към църквата още няма искания, но и такива не биха били изненада с оглед огромното количество активи, които тя притежава.

Постепенно протестът изгуби своя фокус. От борба срещу монополите той се превърна в борба срещу политическата система, с което протестиращите сами се вкараха в капан. Правителството подаде оставка и след това стана ясно, че няма кой да изпълни исканията на народа (колкото и условно да е това обобщение).

Не мисля, че е нужно да се коментират предложения като „въвеждане на данък простотия“, тъчскрийн на всеки ученически чин или указ на президента за премахване на ДДС върху цената на тока. Обаче има толкова много глупости, изговорени през последните дни, че все по-ясно изкристализира идеята да се организират протести срещу протестиращите.

Абсурдните искания

Правителство на президента, но и неразпускане на Народното събрание

По Конституция това е невъзможно. А основният закон не се променя толкова лесно – макар по БНТ организаторка на протестите категочично да заяви, че парламентът има предостатъчно време в рамките на два дни да промени Конституцията.

Премахване на клаузата „гарантирана печалба на монополите“

Икономическата теория не е предложила по-добър начин за регулиране на монополите (независимо от какъв тип), освен залагане на норма на печалба и фиксиране на продажната цена. Причината – без фиксирана печалба монополът ще може да преследва неограничена такава – каквато е целта на всяка една компания.

Проблемът с монополите е контролът върху техните разходи, за да се види как и къде изтичат приходите им. Винаги е възможно освен това да се договарят по-ниски нива на гарантираната печалба.

Антидотът срещу монопол е либерализация. А протестиращите сякаш не натискат в тази посока.

Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
И последно. Хората се питат, откъде пари, как без заеми ще се оправим. И друг път съм писала, даже моят съпруг говори с представители на ЛаРуш, за ситуацията у нас и отговорът е един. Глас Стийгъл, идеята на Рузвелт, която е толкова страшна за ЕЦБ, че какво ли не прави, за да я омаловажи. ***. L a R o u c h e p a c . c o mAко страните на Европа ползват това знание на човека, съвременник на Рузвелт, ЛаРуш е на 90 години, неговата съпруга е германка и много активно работи в Германия, ако се следват неговите съвети, пари ще се печатат за проекти. Какво прави ЕС сега:"О, трябват ви пари, ами добре, ето ви някой милиард, ама не питайте дали са обезпечени, ние ви пращаме няколко цифри, и като ги вкарате в работа тия цифрички, супер, вие ще узаконите нашите дигитални парички. А като ни връщате пари, вие ни връщате реални пари и хем ви изпразваме джоба, хем сте ни задължени!"И моля те, редакторе, линк за Лисабонския договор ще свърши идеална работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Проблемът е, че хората мислейки за ЕС мечтаят и се надяват на нещо наистина добро.А тези, които всъщност създават ЕС мислят с парите си и за парите си. Тях изобщо не ги интересува всъщност, какво става в домовете на хората. Но много ги е страх, когато в една страна хората и излязат на улицата и недай си боже, някой да ги последва! Протестиращите рано или късно ще разберат, че трябва връзка с испанци, унгарци, португалци, гърци , италианци за обединяване на общите идеи , за събаряне на Лисабонския договор, за една Европа в името на хората, а не на частната Европейска Централна Банка!Редакторе, *** и питай, какво подписаха Станишев, Първанов и Калфин слагайки си подписите под Лисабонския договор. Оттам тръгва цялата мизерия за цяла Европа! Колко милиарди "узакони" ЕЦБ с транзакциите си с дигитални пари за петте държави, на които Уж помага! Събудете се, хора! Това е най-голямата финансова измама на 21 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Виждам, че май главният редактор се е заел със задачата да провери народното настроение! Само едно ще знаеш! ЕС се страхува от всяка една идея за истинска свобода, от всяка една. Гледай как ще обърнат гръб на Унгария, които искат да си променят конституцията, но, май се оказа, че не е в синхрон с Лисабонския договор. Айде редакторе, сложи един линк към сайта си, с ЦЯЛОТО съдържание на Лисабонския договор! Моля те за това. Тогава хората ще разберат, на какви пачи яйца са ни насадили и как, докато не ни вкарат в играта, която играят с Испания, Гърция, Португалия, Италия и с Кипър , няма да мирясат. Защото ЕС е създаден само с една идея, за да се създаде ЕЦБ, на която парите са обезпечени със сънища, но не нашите.В Европа, в цяла Европа тепърва ще се създават условия за фалити, за глад, за мизерия, за банкови банкрути, за спиране на плащания, само с една цел. ЕЦБ да изкупи всички фалирали банки и да се установи в Европа, по образец на таткото Федералния резерв на Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 8 rate down comment 2
Веск
преди 11 години
Добре, че Левски и Бенковски не мислеха така. Щяхме да сме турски поданици и то мюсюлмани вече, при това забравили бълг. си корен. Без сеир няма промяна - НЯМА. За сега е мирно, но при тази беднотия и безработица дето софиянци не я познават няма как да е друго. Селата вече са мъртви или ***, градовете са безмълвни призраци без протеста. Може и да стане не толкова мирно ако партиите продължат само да си наливат гласове една на друга с взаимно оплюване. Помислете къде щяха да са днес Левски и Ботев - там при младите на площада. Овцете дето ги доят не правят историята, те само хранят юнаците. Стойте да ви доят още овчици български.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 6 rate down comment 0
nikem
преди 11 години
Май никой не е наясно какво следва. Наистина исканията на протестиращите са странни. НО! В София можеш да си намериш работа, в краен случай и зле платена. В провинцията не е така. На много места не се плащат заплати от месеци. Ако напуснеш няма къде да намериш и мизерна работа - просто няма. Над 20% от хората са в това положение. И процентът бързо расте. Засега хората все пак се сдържат - имат семейства и не прибягват до крайности. До момента Х. Натрупа ли се критичната маса, съвсем малко ще трябва за достигане на анархия. Идеята за "спасител" вече умря. Просто анархия. Ако нещата не се променят, Д Х -> догодина по същото време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 4
Lucifer
преди 11 години
Що бе???...от 23 г. обвиняват българите че спят като демократи а от 23 дни като се събудиха и вече са анархисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 5 rate down comment 6
nelva
преди 11 години
Да дойдат овцете, кравите и тракторите.Може и повече БТР-и.Да направят манифестация на площада пред парламента.Отдавна не сме гледали такъв сеир.Ще бъде цирк и веселба.Ще доим кравите и овцете и ще раздаваме топло мляко на протестиращите-като протест срещу тях.Така се протестира.равенство-братство-до победа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 17 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Не искам въобще да защитавам корумпираните политици и уродливата система у нас но....мисля че твърде много НАДЦЕНЯВАШ народа.Резултата ще е по-лош.Трябва да се измислят някакви нови форми на граждански контрол върху съда, прокуратурата и правителствата, както и на публичност за всички мерки, договори, закони, планове и т.н. много преди да бъдат приети, подписани, взети или да влязат в сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 8 rate down comment 25
stoiloff
преди 11 години
Хайде без статии срещу народа!? Или и Вие сте срещу народа от "Инвестора"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 13
tati
преди 11 години
На всички е ясно, че няма такова правителство, което ще взема да намачка, да убива, да арестува българския народ" !!!!! Айде сега да си направим партия на НАРОДА и да си направим изборите со кротце- со благо и да си гласуваме за нашата НАРОДНА партия и тогава да го духнат другите партии !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още