IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Намалението на цената на тока ще е под 8%

Датата, на която ще влезе в сила понижението, още не може да бъде уточнена

16:16 | 28.02.13 г. 11
ДКЕВР: Намалението на цената на тока ще е под 8%

Под 8% ще бъде евентуалното намаление на цената на електрическата енергия, призна в Народното събрание председателят в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова, цитирана от „Фокус“.

По нейни думи все още не може да бъде определена и точната дата, на която ще влезе в сила това понижение. „Не мога да кажа с точност дали от 1 март ще паднат цените на тока, това може да стане на 2-ри, 3-ти, може и на 4 март“, заяви тя и допълни, че работната група, която се занимава с казуса, има срок до петък на обяд да анализира информацията от енергийните дружества. След това ще се пристъпи към обществено обсъждане на доклада.

За да бъде намалена цената на тока, трябваше спешно да бъдат приети промени в Закона за енергетиката. След като това вече е факт, от ДКЕВР са изискали от енергийните дружества информация относно намаление на технологичните им разходи.

Иванова участва в заседанието на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм. На заседанието депутатът от БСП Михаил Миков представи идеите на неговата партия за намаляване на цената на електричеството. Сред тях са двутарифен модел за определяне на цената – до 75 киловатчаса дневна и 100 киловатчаса нощна да бъдат по преференциални цени. Освен това „червените“ искат и да не бъде прекъсван тока на неизрядните платци за определен срок.

Тези предложения обаче не получиха подкрепа. Председателят на комисията Мартин Димитров от "Синята коалиция" дори обясни, че можем да получим наказание от Европейската комисия, ако те бъдат въведени. 

Междувременно от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заявиха, че промените в Закона за енергетиката дават много правомощия на ДКЕВР да променя цените. Това е добра идея, но трябва да има ясни правила в какви случаи да се използват те, се казва в съобщение на организацията.

Според тях промените трябва се правят след регулярен одит, промяна на цените на ресурсите и други.

„В противен случай една такава разпоредба, позволяваща на регулаторния орган да нарушава всички останали разпоредби на същия закон, може да има сериозни обратни последици и граничи с анархия в сектор, където единствено ясните правила, прозрачните процедури и предсказуемите решения са гаранция за равнопоставеност и обществено доверие“, се казва още в декларацията на КРИБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
rumen221 - да те питам и тебГледам от началото на протестите, главните виновници за източването на българия през енергетиката - Р.Овч., Петър Димитров, А. Доган и Семерджиев нещо потънаха вдън земя. Да знаеш какво става? Защото съм много обезпокоен за тях. Имат много дългове към шефа си Путин а той както знаем е много точен и способен човек, който точно като в Коза Ностра държи договорките да се изпълняват докрай.Добър опит всичката вина за тези кражби и поскъпвания да се прехвърли само върху ББ и ГЕРБ ама май имате само частичен успех.Ще настояваме за разсекретяване на всички тайни договори и клаузи в българската енергетика дори и Русия да не е съгласна с това, да знаеш. Нека всички далавери да станат публични за да се види кой има най-голяма вина - и костовите и бесепарските и депесарските и гербеските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
killmore
преди 11 години
Няма проблем в това да се изрази отрицателно мнение, за когото и да било колкото си пъти искаш, Бобо, просто отбелязах, че Иво е с "пресен" профил, чийто коментари са единствено и само относно г-н Борисов. Аз съм далеч от изразяване на партийни пристрастия, но в случая просто ми намириса на "екстра кеш" :) Извинения на Иво, ако съм се подвел, въпреки че....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,- ЗАЩО ТОГАВА МИНАЛАТА ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дн. ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА, А ТАЗИ ЗИМА ОТ ТУРЦИЯ!- ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!ПИТАМ:- Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА ОТ ГЕРБ, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 г. за 79 ст. и да отказва от Козлодуй, струваща му 1.169ст?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 4,5 стВНИМАНИЕ - КРАДЦИ...!!!М.Николов - "Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се строи със средства на централата"- САМО ТАКА УЕСТИНГХАУС МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ АЕЦ-КОЗЛОДУЙ... И СМЕСВАЙКИ СКЪПИЯ "АМЕРИКАНСКИ ТОК" С ЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ..., ДА НИ ГО ПРОДАВАТ НА ЦЕНА...- СЪВСЕМ МАЛКО ПО-ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА "ФОТО" ТОКА (по 75 ст. за 20 години)...!!!БЕЗОЧЛИВИ РАЗБОЙНИЦИ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Какво е общото между Бат Бойко Борисов и папата? - И двамата напуснаха престола живи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
А ИСКАМЕ ТОЛКОВА МАЛКО- Достъпни цени на комуналните услуги и минимална заплата равна на социалния минимум от 580лв.и минимална пенсия половината от нея, без таван за осигуряване..- Силна регулация от държавата, която чрез ЗЗК да ограничи алчността на монополите.- Нисколихвена подкрепа за малкия и среден бизнес, през ББР,и облагане на печалбата при източника!- Преструктуриране приходите и разходите на държавата. - Европейска и ефективна демокрация!ТОЛКОВА Е МАЛКО, А НЕ НИ ГО ДАВАТ И, готвят ни бухалки!!!- ЩОМ НИ ОТКАЗВАТ ЧОВЕЩИНА СПИРАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ И СМЕТКИТЕ НА МОНОПОЛИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
Защо бе "убивай повече", от кога за да плюеш Бойко трябва да имаш личен проблем с него или материални изгоди? Бойко доказа, на всички които имат очи, че е също толкова некадърен, колкото и тези преди него, а може би и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
killmore
преди 11 години
Иво, гледам имаш 4 коментара в този сайт и във всичките плюеш Бойко. Личен проблем ли имаш с него или това ти носи доходи? Ако е второто, ще си платиш ли данъците върху тях, с което да дадеш своята лепта за подобряване на положението в страната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
ivoneiskalaji
преди 11 години
Демек Бойко ни излъга и за лиценза, и за намалението. лъже и маже този човек и само кръвното му се вдига. чудно по каква клинична пътека го лекуват, след като и здравеопазването замрази и унищожи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Ама разбира се.Че как иначе?Ти например не се ли сещаш как 20-30-тина дена преди да се проведе първият протест Мави Гоз го предрече как се очаквали тълпи от алчни капиталисти бягащи през границата от народната любов?Не си спомням точно под коя новина беше но има архив.Всичко се знаеше предварително и е дирижирано много добре само дето не очакваха ББ така бързо да си подаде оставката. Във фейсбук е пълно с информация за 20-тина лица опитващи се да станат "граждански" представители на протестиращите а пък са свързани със Станишев и Доган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Антимонополните ни искания са изпратени и на: Светлин Тачев, Georgi Arsov, Янко Петров, Мариана Христова, Дончо Дудев, Yanko Andreev, Людмила Манова ...... Те са сред поканените от Президентът 35 души за обществения съвет. Да видим, колко от тия лица ще се опитат да ги представят пред президента и обществения съвет на който са поканени и кои от тях, гонят други цели.Антимонополни искания към Министерски Съвет на Република България -http://***.facebook.com/groups/10150108758025384/doc/10150877699585384/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още