IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за енергетиката вече са факт*

Въпреки експресното приемане на промените, все още не е ясно ще има ли намаление на цената на тока от 1 март

12:05 | 28.02.13 г.
Промените в Закона за енергетиката вече са факт*

Промените в Закона за енергетиката бяха обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник и влизат в сила още от днес. По този начин ще бъдат отвързани ръцете на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране и ще може да започне процедура за намаляване на цената на електрическата енергия.

За да стане факт понижението на цената от 1 март обаче ДКЕВР трябва да проведе извънредно заседание днес, а такова още не е насрочено, показа справка на сайта на енергийния регулатор. От комисията обаче заявяват, че са започнали спешно процедура за промяна на цената на електроенергията. 

Изискана е допълнителна информация от Националната електрическа компания (НЕК) и Енергийния системен оператор (ЕСО), относно възможни промени на определената разполагаемост за регулирания пазар, се казва в съобщение на регулатора.

"Информация се очаква и от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, „ТЕЦ Варна” ЕАД, „ТЕЦ Бобов дол” ЕАД, „ТЕЦ Марица 3” АД за възможните промени на разходите за собствени нужди. В следствие на анализираната информация ще бъде изготвен доклад и проект на решение за намаление на крайните цени на електрическата енергия, след което ще бъде проведено и обществено обсъждане", допълват от ДКЕВР.

Преди броени дни председателят на комисията в оставка Юлиана Иванова коментира, че времето е много ограничено и намаляване на цената може да стане факт от 1 април 2013 година

Текстовете бяха приети експресно – на първо и второ четене от Народното събрание в сряда (27 февруари). В тях е предвидено ДКЕВР да може да променя цената на електричеството по-често от веднъж годишно, както и възможност да променя ценообразуващите елементи и размера на технологичните разходи.

С промените ще бъде създаден и нов обществен съвет, който да защитава интересите на потребителите.
В обществения съвет ще бъдат включени представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), потребителски сдружения, научни съюзи, синдикални организации и юридически лица с нестопанска цел.

В извънредното издание на Държавен вестник бяха обнародвани още и текстовете на Закона за електронното управление, както и промени в Кодекса за застраховането. Те бяха приети от депутатите на 20 февруари. 

* Новината е допълнена с коментара на ДКЕВР в 14:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още