fallback

ДКЕВР: Намалението на цената на тока ще е под 8%

Датата, на която ще влезе в сила понижението, още не може да бъде уточнена

16:16 | 28.02.13 г. 11

Под 8% ще бъде евентуалното намаление на цената на електрическата енергия, призна в Народното събрание председателят в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова, цитирана от „Фокус“.

По нейни думи все още не може да бъде определена и точната дата, на която ще влезе в сила това понижение. „Не мога да кажа с точност дали от 1 март ще паднат цените на тока, това може да стане на 2-ри, 3-ти, може и на 4 март“, заяви тя и допълни, че работната група, която се занимава с казуса, има срок до петък на обяд да анализира информацията от енергийните дружества. След това ще се пристъпи към обществено обсъждане на доклада.

За да бъде намалена цената на тока, трябваше спешно да бъдат приети промени в Закона за енергетиката. След като това вече е факт, от ДКЕВР са изискали от енергийните дружества информация относно намаление на технологичните им разходи.

Иванова участва в заседанието на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм. На заседанието депутатът от БСП Михаил Миков представи идеите на неговата партия за намаляване на цената на електричеството. Сред тях са двутарифен модел за определяне на цената – до 75 киловатчаса дневна и 100 киловатчаса нощна да бъдат по преференциални цени. Освен това „червените“ искат и да не бъде прекъсван тока на неизрядните платци за определен срок.

Тези предложения обаче не получиха подкрепа. Председателят на комисията Мартин Димитров от "Синята коалиция" дори обясни, че можем да получим наказание от Европейската комисия, ако те бъдат въведени. 

Междувременно от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заявиха, че промените в Закона за енергетиката дават много правомощия на ДКЕВР да променя цените. Това е добра идея, но трябва да има ясни правила в какви случаи да се използват те, се казва в съобщение на организацията.

Според тях промените трябва се правят след регулярен одит, промяна на цените на ресурсите и други.

„В противен случай една такава разпоредба, позволяваща на регулаторния орган да нарушава всички останали разпоредби на същия закон, може да има сериозни обратни последици и граничи с анархия в сектор, където единствено ясните правила, прозрачните процедури и предсказуемите решения са гаранция за равнопоставеност и обществено доверие“, се казва още в декларацията на КРИБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
fallback