IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидиите на земеделците са изплатени

До края на март тютюнопроизводителите ще си получат парите и ще тръгне плащането за качествена продукция в секторите зеленчукопроизводство и овощарство

14:12 | 01.03.13 г.
Субсидиите на земеделците са изплатени

Субсидиите на земеделските производители за единица площ вече са изплатени, съобщи министърът на земеделието и храните по време на днешния Консултативен съвет по зърното, цитиран от пресслужбата на ресорното му ведомство.

Очаква се до края на март да бъдат изплатени парите на тютюнопроизводителите, както и да започне изплащането на средствата за качествена продукция в секторите зеленчукопроизводство и овощарство, допълва Найденов.

Припомняме, че земеделският министър беше договорил земеделските субсидии да бъдат изплатени до края на януари, въпреки че крайният срок за изплащането им изтича към края на месец юни. Заради съпротивата на финансовия министър Симеон Дянков да осигури средствата стопаните заплашиха с протести, след което се стигна до оставката на Дянков. Парите на земеделците бяха изплатени за сметка на фискалния резерв, който пък беше допълнен с нова емисия дълг в размер на 800 млн. лева.

На днешния Консултативен съвет е взето решение а се предложи на президента да бъде запазен основния експертен състав, който води преговорите с Европейската комисия ЕК в областта на земеделието по време на управлението на служебното правителство.

Найденов съобщи още, че е гарантиран зърненият баланс на страната. „Посевите се развиват добре и ако няма неблагоприятни климатични условия, зърненият баланс на страната е гарантиран и прогнозируем“, увери той.

Засетите с пшеница площи са се увеличили с 5,5% до близо 11,3 млн. дка, а тези със зимен ечемик са почти колкото и миналата година – над 1,82 млн. дка, сочат обзорните данни на дирекция „Растениевъдство” на министерството.

Засетите площи с ръж са 92 793 дка, което е с около 2% повече спрямо миналата година, а с тритикале са 107 899 дка, което е със 7,4% повече.

Най-голяма е промяната при рапицата, като площите са с 29,5% по-малко от миналата година, или 1,777 млн. дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още