IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имената на бенефициентите по ОСП ще бъдат публично достъпни

На заседание на Съвета на земеделските министри на ЕС бяха дискутирани реформите в селскостопанската политика

11:39 | 26.02.13 г.
Имената на бенефициентите по ОСП ще бъдат публично достъпни

Европейската комисия (ЕК) предложи да бъдат създадени списъци, в които да публикуват имената на получателите на субсидии по Общата селскостопанска политика (ОСП) на общността. Целта е повече прозрачност при разпределяне на европейските средства.

Идеята беше дискутирана по време на Съвета на министрите с портфолио селско стопанство, който се провежда в Брюксел. От изявленията става ясно, че мярката е приета от повечето държави в общността, като има известни спорове дали публикуването на данни няма да наруши правата на получаващите европейски средства, както и дали има смисъл от публикуването на информация за получаващите средства по de minimis.

Какво точно ще бъде записано в списъците на бенефициентите по ОСП тепърва ще бъде съгласувано по време на срещите между европейските институции.

Подпомагане на първите хектари

Освен повече прозрачност при разходването на средствата, министрите от общността са дискутирали и по-голямата ефективност при разходването на европейските субсидии. Предложена е мярка за подпомагане на т.нар. „първи хектари на фермерите“ по линия на директните плащания.

Тази идея получава подкрепата на България, става ясно от съобщенията на Министерство на земеделието и храните. На заседанието в Брюксел е зам.-министърът в оставка Светла Боянова. „Такова плащане е необходимо, за да подкрепим по-малките ферми, в които има по-голяма трудова заетост в сравнение с по-големите, които реализират и икономии от мащаба“, обясни Боянова.

Предложението на Европейския парламент е за първи хектари да се считат първите 50 хектара от стопанството, но ротационният председател на общността Ирландия смята, че предвид трябва да се взима средният размер на фермите. В България той е 6 хектара.

Скандалът с конското месо е общностен проблем

По време на Съвета беше обсъдена още и ситуацията с появата на продукти с конско, вместо  обявеното телешко месо на пазара в ЕС. Данните показват, че проблемът засяга цялата общност и министрите се съгласиха, че е необходима и реакция на ниво ЕС.

Част от проблема е етикетирането на продуктите, затова и предложения за промени в законодателството ще бъдат направени преди това лято, а не както беше по план – през декември 2013 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още