IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потвърдиха наличието на конско месо в съмнителната лазаня

Всички 86 кг лазаня ще бъдат унищожена в екарисаж, уверяват от Българската агенция по безопасност на храните

13:03 | 21.02.13 г.
<p>
	<em>Скандалът с конското месо достига и България. </em>Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Скандалът с конското месо достига и България. Снимка: Ройтерс

Потвърдено е наличието на конско месо в лазаня „Болонезе“. Продуктите ще бъдат унищожени във възможно най-кратки срокове в екарисаж, става ясно от съобщение на сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От БАБХ уточняват, че тази сутрин в агенцията са били получени резултатите от пробите, изпратени за ДНК-анализ за наличие на конско месо във възбранените продукти (лазаня „Болонезе“ с телешко месо). Припомняме, че ведомството изпрати две проби за проверка в лаборатории в Института за качество на храните в Берлин във връзка със съмнението за съдържание на конско месо, вместо на телешко в определен продукт лазаня.

Проверката на гарманския институт посочва категорично, че и двете проби са положителни за наличие на конско месо. В едната има съответно 80%, а в другата 50% конско месо.

От БАБХ уверяват, че са предприети действия за унищожаване на всичките 86 килограма лазаня „Болонезе“ в екарисаж.

Във връзка с откритите положителни проби агенцията ще изпрати нови пет проби от други продукти за ДНК- анализ в европейски лаборатории. В съответствие с решение на европейската комисия през март ще бъдат изпратени още 100 проби, за да бъде направен ДНК анализ за наличие на конско месо.

През изминалите 10 дни бяха взети още проби по официален контрол и изпратени в националния референтен център по безопасност на храните на БАБХ за извършване на бързи тестове за наличие на конско месо в 30 продукта от български производители. Всички те са отрицателни за наличие на конско месо, уточняват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още