IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция събира на заседание босове от месния бранш

От румънска кланица през холандска компания, кипърски търговец и френска фирма, конско месо е пакетирано под шведска марка и продавано във Великобритания и Ирландия

10:31 | 11.02.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Франция събира на заседание босове от месния бранш

Френските министри, отговарящи за потребителите, земеделието и храните, ще проведат кризисни преговори с ключови представители на месния бранш на фона на разрастващия се скандал с конското месо, съобщи ВВС.

7 френски вериги супермаркети - Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury и Picard - са изтеглили замразени храни с месо, представяно като говеждо, произведени от компаниите Findus и Comigel. Действията бяха предприети след разкритието, че храни, продавани в Европа и представяни като говеждо, съдържат конско месо.

Скандалът повдигна въпроси за сложността на веригите за доставки в хранителната индустрия в рамките на Европейския съюз. Той вече оказа своето въздействие върху дистрибуторите във Великобритания, Франция, Швеция, Ирландия и Румъния.

Спорът около подмяната на месни продукти засегна и компании в Ирландия и Полша. През миналия месец ирландски инспектори по храните обявиха, че са открили конско месо в някои бургери, доставени от няколко вериги супермаркети във Великобритания, след които Tesco, Iceland и Lidl.

Във Великобритания министърът на околната среда Оуен Патерсън ще трябва да уведоми депутатите за развитието на скандала. Той вече заяви, че един мораториум върху вноса на месо от ЕС, за какъвто се чуха призиви, не е разрешен според правилата в общността.

Френският министър на храните Гийом Гаро заяви, че иска да се увери, че всички спорни продукти са били изтеглени от пазара. „Искаме да получим последни сведения от широк кръг от хора, участващи в хранителните доставки, за това какво се е случило, и да си направим първите изводи“, каза Гаро пред AFP.

По думите му очаква се на днешното заседание да присъстват представители на производителите, преработващите предприятия, разпространителите, супермаркетите и целия хранителен бранш.

Първоначалното разследване на френски представители разкри, че компанията Poujol е закупила замразеното месо от кипърски търговец, посочва в свое съобщение от вчера френският секретар за потребителските стоки Беноа Амон. Търговецът на свой ред го е получил от холандски търговец на храна, а холандската компания е закупила месото от румънска кланица. Румъния вече извършва разследване по случая.

От Poujol доставили месото на фабрика в Люксембург, собственост на френската група Comigel. Впоследствие месото било продавано под шведската марка Findus, която заяви, че е била заблудена от румънския си доставчик на месо. Компанията вече изтегли полуфабрикати от Франция и Швеция, след като стана ясно, че лазанята ѝ със замразено говеждо, продавано във Великобритания, съдържа 100% конско месо.

По повод на скандала в свое изявление директорът на френския филиал на Findus Матьо Ламбо посочи, че компанията днес ще заведе дело. „Смятахме, че ползваме в нашите продукти френско говеждо, а всъщност сме ги предлагали с румънско конско. Бяхме измамени“, каза Ламбо.

Европейският комисар по земеделието днес ще се срещне с румънския министър на външните работи. Президентът на страната Траян Бъсеску вече предупреди, че на страната му може да бъдат наложени ограничения върху износа и да изгуби доверие „за години напред“, ако местните касапи се окажат в дъното на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Е когато те ни набутват 30г замразено месо за прясно не свикват босовете, а когато бумерангът се върна, колко лошо било конското...Да погледнат от добрата страна, все пак вероятно месото е прясно. Пък и конят и той е *** с малка разлика в копитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да, абсолютно. Всъщност като суверенна държава можем да решим с кого да нямаме граница или контрол, примерно с Румъния или Сърбия. Сам забележи каква врътка е направило месото главно защото има държави без дори бариера между тях! Да не говорим пък че Великобритания дори не е в Шенген. Представи си вътре какво става, защото до острова има поне минимален контрол..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
promanbg
преди 11 години
Едва ли старите кранти пред умирачка ще са скъпи. Някой е решил вместо да ги изхвърля, да ги продаде за говеждо.Иначе, deant е уцелил същността на проблемите, наречени ЕС и глобален пазар. Има контролни органи, но те хващат 1, а 10 минават. Така че... Добре дошли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
zdravko1
преди 11 години
Ти какво предлагаш, да се разпусне ЕС и да се върнат отново всички граници, за да няма такива врътки ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Rumen_
преди 11 години
Що за глупост, знаете ли колко е скъпо конското месо? Защо някой ще го продава като говеждо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 11 години
"От румънска кланица през холандска компания, кипърски търговец и френска фирма, конско месо е пакетирано под шведска марка и продавано във Великобритания и Ирландия"-------------------------Ей на това му се вика глобализъм. С тези отворени граници неможе да разбереш кой виновен и има ли виновен. Ама най-лесно мафията виновна, то ще кажеш това месо НИКОЙ не го проверява. Ето ви ЕС, ето ви обединена Европа и това е сигурно само малка част от безобразията, които се случват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още