IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България няма продукти с конско вместо телешко месо

Грандиозен скандал се разрази в някои страни от ЕС след откритието, че замразени полуфабрикати са с конско, а не с обявеното на етикета телешко месо

15:46 | 14.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В България няма продукти с конско вместо телешко месо

В последните седмици Европа се тресе от скандал, който придобива все по-широки граници – в търговската мрежа в няколко страни от общността се появиха продукти с конско вместо телешко месо. Наличието на конско месо е констатирано в замразена лазаня и равиоли.

В България обаче подобни продукти не са констатирани, твърдят категорично от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). През последните дни са направени проверки в големите търговски вериги, много от които имат представителства и в европейски държави, коментира по-рано днес в ефира на БНТ директорът на дирекция „Контрол на храните“ в агенцията Любомир Кулински.

По негови думи проверките са започнали още преди броени дни, веднага след първите сигнали в системата RASFF, въпреки че за България те са били само с информативен характер.

Късно снощи на извънредна среща на земеделските министри от ЕС беше взето решение за ДНК тестове на полуфабрикати с телешко месо във всички страни от общността. Проверките ще се проведат в периода 1 – 31 март, а резултатите от тях ще станат ясни след 15 април. Ще бъдат направени тестове на над 2,5 хил. проби. 

Конското месо не е опасно за хората, уточни още Кулински. Той коментира, че причината за този скандал е измаменото потребителско доверие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още