IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция обвини преработвателната компания Spanghero за скандала с конското месо

Трима души вече са арестувани във Великобритания във връзка със случая, а румънската кланица бе оневинена

11:06 | 15.02.13 г. 5
<p>
	Стефан льо Фол и Беноа Амон по време на пресконференцията в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стефан льо Фол и Беноа Амон по време на пресконференцията в Париж. Снимка: Ройтерс

Френската компания за преработка на месо Spanghero съзнателно е продавала конско, обявено за говеждо, обявиха от правителството на страната, цитирани от ВВС. Лицензът на компанията е отнет, макар че разследването продължава, заяви френският министър на земеделието Стефан льо Фол.

Френското правителство смята, че продажбата на конско, обозначено като говеждо, е продължила 6 месеца, като са били реализирани 750 тона месо.

Spanghero е внасяла месото от Румъния и го е продавала на компанията Comigel, произвеждала готови замразени ястия във фабриката си в Люксембург.

Френският главен секретар по въпросите на потребителите Беноа Амон заяви, че месото е пристигало от Румъния ясно и точно обозначено като конско и едва впоследствие е било обявявано за говеждо.

„Според резултатите от разследването изглежда, че първият посредник или действащо лице в тази мрежа, маркирала „говеждо“ върху конско месо от Румъния, е била Spanghero“, каза Амон. „Няма причина да се съмняваме в почтените намерения“ на румънската кланица, от която е било доставено месото, добави той.

Разследването сочи, че част от вината трябва да бъде понесена и от Comigel, чийто персонал би трябвало да забележи нередностите в документите и да разбере по миризмата, след като месото се размрази, че не е говеждо, подчерта министърът.

От Spanghero обаче отхвърлят всички обвинения, твърдейки, че само са търгували с месо, за което са смятали, че е говеждо.

„Spanghero потвърждава, че е направила поръчка за говеждо, че е била накарана да смята, че получава говеждо и че е продавала онова, което е мислела за говеждо, обозначавайки го коректно като такова, изпълнявайки европейските и фрeнските изисквания“, твърдят от компанията.

Разрастващият се скандал с прикриването на използване на конско месо в полуфабрикати и готови храни, обявено като говеждо, вече засегна най-малко 12 европейски държави. Последната бе Германия, където няколко вериги супермаркети изтеглиха от продажба замразена лазаня, след като в нея бяха открити следи от конско месо.

Във Великобритания са арестувани трима души по подозрение за измама, свързана с продажбата на конското месо. Двама от тях са задържани в месопреработвателно предприятие, разположено близо до уелския град Абъристуит, а третият – в кланица в град Тодмордън в графство Западен Йоркшър, разположено в северната част на страната.

Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Голян скандал! Конско вместо говеждо - голяма работа. Те гражданчетата и без това не правят разлика. А ни тука дето кой знае колко месо с изтекъл срок на годност внесено от запад сме изяли, изобщо не се скандализираме :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Батко Пешо
преди 11 години
И ква стана тя лошите румънци дето са причина за всички беди на острова невинни!!!!!!!!!!Не може да бъде!!!!!!!!!!!!!!!!В Румъния хората са лоши крадат въобще всички лоши работи те ги вършат а в Англия живеят лордове сърове и всякакви възпитани добри и любезни хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още