IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция обвини преработвателната компания Spanghero за скандала с конското месо

Трима души вече са арестувани във Великобритания във връзка със случая, а румънската кланица бе оневинена

11:06 | 15.02.13 г. 5
<p>
	Стефан льо Фол и Беноа Амон по време на пресконференцията в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стефан льо Фол и Беноа Амон по време на пресконференцията в Париж. Снимка: Ройтерс

Арестите дойдоха, след като на двете места вече бяха проведени обиски, а дейността им бе спряна, съобщава ИТАР-ТАСС. И двете засегнати предприятия през последните няколко дни енергично отхвърляха всякакви обвинения по свой адрес.

Задържаните са на възраст между 42 и 64 години, като имената и длъжностите им не са обявени. Според съобщения в британски медии, които ИТАР-ТАСС не посочва изрично, сред арестуваните е собственикът на преработвателния завод в Уелс.

От полицията вече бяха заявили, че ръководството на двете компании е „заподозряно в използване на конски трупове при обработката на месо“, което впоследствие е било обозначено като говеждо.

Британски вериги супермаркети продължават да изтеглят от продажба всички оказали се под подозрение за съдържание на конско месо хранителни продукти.

Разрастващият се скандал повдигна въпроси за сложността на веригите за доставки в хранителната индустрия в цяла Европа, коментира ВВС.

В сряда Европейският съюз призова държавите-членки от 1 март да проведат ДНК-тестове на случаен принцип за наличие на конско месо в продукти с говеждо. Европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг заяви в сряда след заседание на министрите на земеделието на засегнатите от скандала страни, че резултатите трябва да бъдат обявени до 30 дни от започването на тестовете, но че самите проби трябва да бъдат вземани в продължение на 3 месеца.

Борг добави, че държавите-членки трябва също да проведат тестове за наличието на медикамента фенилбутазон, използван от ветеринарите. Обезболяващото е използвано при лечението на коне, особено на състезателни, но се смята за потенциално опасно за хората.

Вчера британската Агенция за хранителните стандарти обяви, че за 8 умъртвени коня във Великобритания има положителни резултати за третиране с фенилбутазон, като 6 от тях може да са попаднали във френската верига за хранителни доставки. Според представител на агенцията обаче и най-високите открити нива на медикамента в месото съдържат „много ниско ниво на риск за човешкото здраве“.

Говорител на британския премиер обяви, че страната работи в тясно взаимодействие с френските власти за проследяване на движението на конското трупно месо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Голян скандал! Конско вместо говеждо - голяма работа. Те гражданчетата и без това не правят разлика. А ни тука дето кой знае колко месо с изтекъл срок на годност внесено от запад сме изяли, изобщо не се скандализираме :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Батко Пешо
преди 11 години
И ква стана тя лошите румънци дето са причина за всички беди на острова невинни!!!!!!!!!!Не може да бъде!!!!!!!!!!!!!!!!В Румъния хората са лоши крадат въобще всички лоши работи те ги вършат а в Англия живеят лордове сърове и всякакви възпитани добри и любезни хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още