IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продънената кошница на Общата селскостопанска политика

Разговорите за промени в програмата в подкрепа на селското стопанство тепърва предстоят, но не се знае докъде ще доведат

08:58 | 03.01.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новите технологии трябва да влязат в земеделието, предвижда промяна в ОСП. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Новите технологии трябва да влязат в земеделието, предвижда промяна в ОСП. Снимка: ЕК

Общата селскостопанска политика е въведена още през 1962 година, а целта е да помогне на хората, занимаващи се със селско стопанство в ЕС, да произвеждат конкурентоспособни, но и качествени продукти за пазара в Европа, а и за износ.

Първоначално за мерките са отделяни над 70% от бюджета на общността, но с течение на времето средствата постепенно биват ограничавани и така през 2012 година за ОСП са отделени 42% от бюджета на ЕС - или около 50 млрд. евро.

Сумата е огромна и в условията на криза много хора имат нужда от подкрепа. Още повече, че те произвеждат храната ни. Как обаче са разпределени тази средства е въпросът, който все по отчетливо си поставят дори и европейските чиновници.

85% от парите по ОСП са за т.нар. „директни плащания“ - или за единица земеделска земя. Или с други думи – колкото повече земя се обработва, толкова повече пари се взимат. В същото време доклад на Европейската сметна палата показа ясно, че по схемата за директните плащания има едни от най-сериозните нарушения.

В новите страни от ЕС, сред които е и България, финансиране получават пасища, голф игрища и ловни стопанства. Както и земи, за които „няма индикации някога да са използвани за земеделски цели“.

Като мит се разказват историите за стотиците декари пластмасови маслинени насаждения, помагали на гръцките фермери да усвояват европейско финансиране. Или засадени дървета в Полша, които на външен вид приличат на орехи, но растат много по-бързо и не дават реколта. Фермерите обаче са получили немалка субсидия за отглеждането на орехи.

Подкрепата за единица площ нанася и още една вреда, видима и у нас. Плащанията допринасят за тясната специализация на производството – избират се култури, които се отглеждат лесно и се използват големи площи (например житни култури). В нормални условия цената на продукцията намалява заради свръхпроизводството. Така отново парите подпомагат само на първи прочит.

От друга страна, заради окрупняването потребителите все по-рядко имат достъп до качествени сортове, които се отглеждат по-трудно или не изглеждат привлекателно на рафтовете на магазина.

И въпреки това пари по този стълб се отпускат десетилетия наред.

Последна актуализация: 08:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Ако на някое предприятие, змеделско или не, му трябва субсидия за да отцелее, е... ти и предприятието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
fortiss
преди 11 години
Да вземем да натиснем зърнопроизводителите, за да може всички да са еднакво зле????? Големите зърнопроизводители отдавна могат и без субсидии. Други не могат без тях. Щом се дава нещо от ЕС защо да не го получим? Или сами да си правим проблеми - както винаги досега??? Не забравяйте, че силен импулс на борсата дойде точно от субсидиите!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
И какво ще стане - овцете по-богати от овчаря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Както винаги, когато в един бранш се намеси бюрократа, се създават големи дисбаланси. Далеч по-добре щеше да е за всички, ако бюрократите си вземаха заплатите и нищо не правиха и още по-добре ако изобщо ги нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
biarta
преди 11 години
Освен диспропорция в земеделието зърнопроизводство за сметка на всичко останало,води и до внос на 20 годишно ирландско ,пластмасови зеленчуци и плодове пълни с отрови да Ви е сладко и не се чудете че нацията е болна и недоволна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Първо: кои сме ние? - никои или по точно гетото на ЕС.Второ: Евро солидарността доказано работи в определени случаи, за който определени членки имат изгода.Трето: Реално нямаме административен, организационен капацитет/манталитет да си поискаме, каквото ни трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 11 години
Няма такова нещо. Направен е преглед на ОСП, след това написаното е приведено към ситуацията в България. Субсидиите са нещо нормално в земеделието, въпросът е как се насочват. От биоземеделие например връщаме пари - щом не можем да ги усвоим, значи нещо куца. По всяка вероятност ефективността на разпределение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
В кръгът на шегата .. това PDA дето е на снимката е от моя абитуриентски бал почти... да бяхте докопали някоя по-модерна ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Много благодаря на Деляна Петкова за тази статия. Тя посочва изключително важен проблем. С две думи проблемът е - отишъл ли си е социализма. Отговорът е не. Преместил се е в главите на евробюрократите, които се опитват да контролират процес, който нама нужда от контролиране и от който те очевидно нищо не разбират. Ама нали трябва да се усвояват едни фондове и да се взимат едни заплати. Никой от бюрократите не се и замисля каква вреда причинява с намесата си. И се получава като в онзи стар виц. Един евробюрократ се опитал да научи една риба да плува и тя се удавила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още