IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продънената кошница на Общата селскостопанска политика

Разговорите за промени в програмата в подкрепа на селското стопанство тепърва предстоят, но не се знае докъде ще доведат

08:58 | 03.01.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новите технологии трябва да влязат в земеделието, предвижда промяна в ОСП. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Новите технологии трябва да влязат в земеделието, предвижда промяна в ОСП. Снимка: ЕК

Вторият стълб на ОСП е в помощ на мерки за модернизация на стопанства, за агроекологични плащания и за млади фермери. Или с други думи именното тези сектори, които се нуждаят от подкрепа и то в условията на криза, когато банките са затегнали отпускането на кредити и млади фермери трудно биха получили финансиране за нова техника, например.

И така, изглежда най-накрая има желание за промяна и дебати за промяната на механизмите на ОСП.

Предложенията на ЕК са за ограничаване на единичните субсидии, за подпомагане на новите технологии и научните изследвания в селското стопанство и за все по-бързо развиващия се сектор на биологичното земеделие и опазването на околната среда.

Идеята е 30% от всички плащания по ОСП да бъдат насочени точно към биологични производители, а мотивите са ясни – тяхната продукция е по-скъпа, но пък за сметка на това все повече пробива на пазара.

Готова ли е България за промяна?

От анализите и разсъжденията на българските експерти страната ни трудно може да се приспособи към промяната. Едно от предложенията, приемани радушно в ЕС, е именно за биологичните плащания. От Министерството на земеделието и храните обаче обясняват, че в България тази мярка няма как да действа, тъй като нямаме на кого да отпуснем средства.

У нас има биопроизводители, някои са малки, но пък има и няколко организации, които обединяват интересите на по-малките. На фона на коментарите, че няма кой да получи субсидии, производителите, въвели екологични практики, коментират, че нямат достъп до субсидии и трудно оцеляват.

По последни данни едва 0,5% от обработваемите площи се използват за биологично земеделие. А по отношение на животновъдството нещата са още по-зле – имаме например само 7 хил. овце, отглеждани по биологичен начин.
В същото време няма нито един регистриран преработвател на биологично месо например. Причината са големите разходи – за да получат сертификат производителите трябва да спазват строги изисквания и в заводите им да не влиза друго освен сертифицирано биологично месо (или друг продукт).

Търсенето на биологични продукти може и да расте през последните години, но пазарът си остава малък, а цените доста по-високи от конвенционалните продукти. Това означава гарантирана загуба през първите години. И именно тук е ролята на ОСП - да помогне на тези компании да оцелеят.

Дискусиите за това как милиардите за селското стопанство да не се преливат от пусто в празно тепърва предстоят. Амбициите са промените да влязат с новия програмен период – 2014-2020 година. Но и по отношение на финансовата рамка за този период още не може да бъде намерено споразумение сред страните от ЕС.

Нещата на този етап изглеждат като в детска приказка – всеки дърпа кошницата в своята посока, а накрая ще вземе да се окаже, че продънената кошница ще се разкъса на парчета. Или може би въпросът е на точно колко парчета?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Ако на някое предприятие, змеделско или не, му трябва субсидия за да отцелее, е... ти и предприятието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
fortiss
преди 11 години
Да вземем да натиснем зърнопроизводителите, за да може всички да са еднакво зле????? Големите зърнопроизводители отдавна могат и без субсидии. Други не могат без тях. Щом се дава нещо от ЕС защо да не го получим? Или сами да си правим проблеми - както винаги досега??? Не забравяйте, че силен импулс на борсата дойде точно от субсидиите!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
И какво ще стане - овцете по-богати от овчаря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Както винаги, когато в един бранш се намеси бюрократа, се създават големи дисбаланси. Далеч по-добре щеше да е за всички, ако бюрократите си вземаха заплатите и нищо не правиха и още по-добре ако изобщо ги нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
biarta
преди 11 години
Освен диспропорция в земеделието зърнопроизводство за сметка на всичко останало,води и до внос на 20 годишно ирландско ,пластмасови зеленчуци и плодове пълни с отрови да Ви е сладко и не се чудете че нацията е болна и недоволна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Първо: кои сме ние? - никои или по точно гетото на ЕС.Второ: Евро солидарността доказано работи в определени случаи, за който определени членки имат изгода.Трето: Реално нямаме административен, организационен капацитет/манталитет да си поискаме, каквото ни трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 11 години
Няма такова нещо. Направен е преглед на ОСП, след това написаното е приведено към ситуацията в България. Субсидиите са нещо нормално в земеделието, въпросът е как се насочват. От биоземеделие например връщаме пари - щом не можем да ги усвоим, значи нещо куца. По всяка вероятност ефективността на разпределение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
В кръгът на шегата .. това PDA дето е на снимката е от моя абитуриентски бал почти... да бяхте докопали някоя по-модерна ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Много благодаря на Деляна Петкова за тази статия. Тя посочва изключително важен проблем. С две думи проблемът е - отишъл ли си е социализма. Отговорът е не. Преместил се е в главите на евробюрократите, които се опитват да контролират процес, който нама нужда от контролиране и от който те очевидно нищо не разбират. Ама нали трябва да се усвояват едни фондове и да се взимат едни заплати. Никой от бюрократите не се и замисля каква вреда причинява с намесата си. И се получава като в онзи стар виц. Един евробюрократ се опитал да научи една риба да плува и тя се удавила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още