fallback

Московски: Само продажба на "Товарни превози" ще реши проблема с дълговете

Кредиторите могат всеки момент да влязат в дружеството и да изземат активите му, каза транспортният министър в оставка

10:11 | 08.03.13 г. 9

Ако бъде спряна приватизацията на БДЖ "Товарни превози", дружеството ще престане да функционира. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски пред bTV. Той поясни, че продажбата на товарното звено на железницата е необходима, защото с получените средсва от нея ще бъдат удовлетворени исканията на кредиторите, към които дружеството има задължения.

"Който иска да протестира, няма никакъв проблем. Ако иска, опозицията може да спре приватизацията на БДЖ, но това е единственият начин да се удовлетворят кредиторите. Преди няколко седмици ние от министерството имахме среща с тях, опитахме се да ги успокоим. Те очават продажбата на "Товарни превози", за да могат да си получат част от дължимите суми", заяви още той.

По думите на Московски ако процедурата по раздържавяването на дружеството бъде прекратена, кредиторите "ще влязат и ще си вземат дължимото - кой влакове, кой други активи и край с БДЖ".

Той посочи, че националният жп превозвач е в технически фалит от години. Все пак Московски изтъкна, че управлението на ГЕРБ е успяло да намали общите загуби на БДЖ от 820 млн. лв. на около 730 млн.

Инфраструктурата в България беше приоритет на правителството на ГЕРБ, но не стигна време и ресурс да се работи и в другата посока – доходи и безработица, каза още Московски.

"Базовата инфраструктура е гаранция за растеж в целия свят. Хората виждат какво е направено. Повечето проекти обаче ще бъдат финализирани през 2014 г. и 2015 г. и резултатите от тях ще се усетят след това", допълни Московски.

Транспортният министър в оставка не посочи кой трябва да го наследи на поста в служебния кабинет, но пожела да бъде „разумен и последователен човек”. Той посъветва бъдещия си наследник да не отстъпва от проектите по оперативна програма „Транспорт”, средствата по която са договорени на 100% и изплатени на 50%.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 07.09.22 г.
fallback