IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: 200 млн. лв. от приватизацията на "Товарни превози" ще е успех

Ще плащаме до 50% от месечната такса при предсрочно прекратяване на договор с мобилен оператор

10:18 | 09.01.13 г.
Московски: 200 млн. лв. от приватизацията на "Товарни превози" ще е успех

Ако държавата успее да получи 200 млн. лв. от приватизацията на БДЖ „Товарни превози, ще бъде успех. Сумата е нужна, за да се изплатят спешно част от задълженията на холдинга, които към момента са около 750 млн. лв, а ако това не стане, няма да има БДЖ. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред TV7.

"Синдикатите твърдят, че активи за 500 млн. лв. ще се продадат за жълти стотинки. Ако някой ми доведе инвеститор, който ще даде тези пари, лично аз ще го посрещна с червен килим", коментира Московски, който обясни, че приватизацията не е самоцел и ще бъде направено всичко възможно, за да бъде финализирана успешно.

Транспортният министър изрази увереността си в работата на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), която отговаря пряко за реализирането на сделката.

Припомняме, че по време на първата процедура по раздържавяването на товарното звено на железницата, ресорният министър на транспорта уверяваше, че държавата ще очаква да получи не по-малко от 150 млн. евро от новия собственик. След като първият опит на АПСК да продаде "Товарни превози" се оказа неуспешен, критериите за търсения бъдещ инвеститор бяха снижени, заедно с очакванията за сумата, която държавата трябва да вземе в резултат на сделката.

Предстои влизането на новия закон за електронните съобщения, в който ще се регламентират санкциите и неустойките при прекратяване на договора с мобилния оператор. Министърът поясни, че те няма да надвишават 50% от месечната такса на потребителя, като с това се цели по-коректно отношение от страна на операторите към гражданите.

По повод новите цени на билетите за пътуване във влак, които трябва да бъдат въведени от този месец, Московски обясни, че в ресорното ведомство е постъпило искане за увеличение средно с 5%.

"В момента се прави анализ и вероятно ще изпълним искането. Въпреки това железопътният транспорт ще остане най-евтин", коментира още Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още