IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет ще прави политики, няма да се занимава с политика. Дали?

Социалната политика е слабата страна на кабинета, сформиран от президента Росен Плевнелиев, смятат анализатори

08:36 | 13.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Служебният кабинет ще прави политики, няма да се занимава с политика. Дали?

Съставът на служебното правителство е основната тема в обществото в последните часове - в него има непознати личности, но има и бивши заместник-министри от кабинета "Борисов". Все пак не можем да кажем, че посочените от президента личности са екстензия на някой политик, заяви социологът Кольо Колев в предаването "Референдум" на БНТ. 

Според него политическите фигури са избегнати и това е добър сигнал, а как ще се справят те - само бъдещето може да покаже. 

"Най-важната функция на това правителство е провеждането на честни избори, ако това не се случи - страната ще гръмне", допълни още социологът.

Практиката на Цветанов да се пращат коли и да се носят чували не трябва да присъства в тези избори, посочи от своя страна икономистът Кръстьо Петков. "Полицията - вън от тези избори!", обяви той.

Никой от министрите не разбира от социална политика, отбеляза икономистът и припомни, че част от поканените са се отказали да поемат отговорността за управление. "Хазната е като брашнен чувал отупана. Трябва да се направи одит и едва тогава да се правят ангажименти", препоръча Петков. 

Той заяви, че служебният премиер Марин Райков може да намали напрежението в обществото, като покани губещите, които излязоха на улицата. На тях трябва да обясни какво смята да прави и какви политики ще поема, допълни още Петков.

Икономистът Георги Ганев пък препоръча да бъдат запушени пробойните в хазната, откъдето изтичат средства за монополни структури. "Веднъж запушени, те по-трудно ще бъдат отново отворени", смята той. Коментарът на икономиста по повод обществените съвети беше, че те са по-скоро политически органи. В тях ще има различни интереси, смята той.

В съветите трябва да влязат експерти и на експертно ниво да се сблъскат интересите. "Няма да се губи време за обсъждане на идеи, защото по-лошото е да бъде взимано лошо решение", обясни Ганев. 

През последните три седмици работата на администрацията почти спря в очакване на промените, заяви от своя страна социологът Антоний Гълъбов. Той коментира, че активизацията на работата сега ще доведе до значителни успехи за развитието на икономиката. 

Какво очакват представителите на бизнеса от служебното правителство?

Дилян Димитров, създател на инвестиционен фонд за подпомагане на стартиращ бизнес, обърна внимание на новото министерство, което ще работи за развитието на електронното правителство. Електронното правителство ще помогне и за по-добрата работа на администрацията и ще намали бюрокрацията, с която бизнесът се сблъсква всеки ден. "Приветствам създаването на отделно министерство, което да ускори въвеждането на електронното правителство", обясни той. 

Според него прекалено рестриктивната политика, която да осигури финансова стабилност, по-скоро е отблъснала, отколкото да привлича инвеститорите. 

За Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малкия и средния бизнес, трябва да има синергия между електронните общини. Малкият бизнес в основата на икономиката и подкрепата трябва да бъде насочена натам, смята още тя и допълни, че основният приоритет за това правителство трябва да бъдат преговорите с ЕС за следващия програмен период. 

Негулова обаче отчете, че у нас липсват достатъчно инструменти за финансиране на бизнеса. "Къде са фондовете за рисков капитал, например?", попита тя. Дилян Димитров коментира, че вече се появяват фондове за стартиращ бизнес,  чийто капитал е над 21 млн. евро, но пък с тях се финансират високотехнологични дейности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
Ами малко реториката ме притеснява, но да видим какво ще направят. Засега всичко е на думи, а Бойко толкова свали нивото, че вече се радваме на хора, които могат да вържат пое едно изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
lordrad
преди 11 години
За народа е най важно да има работа и пари за да храни децата си и да плаща сметките.България няма пари тогава остава да искаме отвън.Ако ЕС не ни отпусне спешна финансова помощ от минимум 50млрд. евро но само за тази година да ги търсим в САЩ.Ако и те откажат Китай или Русия.За никоя от изброените по горе не е проблем да ни помогне разбира се при строг контрол на инвестиране на парите с цел да заработят в реалната икономика.Смятам че за следващите 4г. с инвестиции от по 50млрд. евро за всяка година ще се отлепим от дъното и ще се доближим до развитите икономики.По късно и до силно развитите.Другото е пълна гавра с народа 5лв. за пенсии и по 10лв. на ден за умиращите от глад и мизерия българи.Ами не искам така.Ако съм на мястото на Райков се обръщам към народа и му обяснявам, че тръгвам по света да търся пари и няма да се върна докато не намеря, защото ще ме е срам да се изправя пред нашите деца, родители, внуци и приятели говорейки за виртуално бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още