IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дистанцията от предишното управление е предизвикателството пред новия кабинет

Вижте мненията на водещи социолози за служебното правителство

18:37 | 12.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Росен Плевнелиев и Марин Райков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Росен Плевнелиев и Марин Райков. Снимка: Ройтерс

Президентът Росен Плевнелиев обяви дипломата Марин Райков за служебен премиер. Фигурата му се очерта като консенсусен вариант за министър-председател, но не липсват опасения дали служебният кабинет ще успее да се дистанцира от управлението на ГЕРБ заради участието и на самия Райков, и на двама от вицепремиерите (Екатерина Захариева и Деяна Костадинова) в политическите кабинети на предишното правителство.

Служебният кабинет ще трябва да се справи със сериозни проблеми и да тушира социалното напрежение. Липсата на ярки политически фигури в служебния кабинет пък може да се приеме като успех на президента Росен Плевнелиев.

Ето какво още казаха социолозите и политолозите за служебното правителство.

Първан Симеонов, Gallup: Търсен е човек, който да демонстрира доверие на западните парньори и да е „неотстрелваем“

Ситуацията в момента е според процедурата, с някои по-ярки неща, сред които директната заявка за ревизия на монополите и забележката за задълженията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), както и фокусът върху малките и средни предприятие, коментира пред Investor.bg Първан Симеонов от Gallup.

За пръв път от устата на държавник се чува и за монопола в медийната сфера. Бяха назовани и „доброжелатели“ на кабинета. Любопитно впечатление направи и факта, че имената на членовете на служебния кабинет не бяха обявени, а се появиха на сайта на президентството.

Новият служебен премиер хвърли ръкавицата към протестиращите и от отдели от т. нар. от него „мълчаливо мнозинство“, като че ли протестиращите не изразяват мнението на мнозинството българи.

Президентът Росен Плевнелиев е търсил известна дистанция от болните места на управлението на ГЕРБ, от които бяха идентифицирани проблемите на малкия и среден бизнес, електронното правителство, европейските фондове.

Що се отнася до фигурата на Марин Райков, търсено е политическо лице от „вносен вид“, с кариера в чужбина. Струва ми се, че Марин Райков отговаря на политическото амплоа на президента, а и би допаднал на голяма част от българите. Търсен е човек, който да демонстрира доверие на западните парньори и да е „неотстрелваем“, ако използвам метафората на президента.

Голямата опасност е служебният кабинет да не успее да докаже, че е дистанциран от управлението на ГЕРБ, тъй като и самият Райков, и двама от вицепремиерите са участвали в предишното правителство. Вероятно това ще бъде и едно от обвиненията към служебния кабинет.

Мирослава Радева, социолог: С избора на служебен кабинет Плевнелиев очерта основните проблеми на България, върху които трябва да се работи

По отношения на избора на държавния глава Росен Плевнелиев не може да се говори за всеки един от министрите поотделно, но можем да направим оценка и очерк на цялостния му избор и какви са загатнатите заявки в него.

Повече от ясно е, че в страната ни има много сериозни икономически и социални проблеми. Президентът Плевнелиев трябваше да подбере участници в служебния кабинет, които да помогнат за решаването на всички тези проблеми, част от които се появиха най-осезаемо през последните няколко месеца.

Марин Райков е дипломат от кариерата, който е с чисто политическо минало, той е „дясно центриран“ по отношение на политическите си виждания. Неговият баща на времето е бил от структурите на БКП и е бил разузнавач, но това не пречи Райков да бъде десен и да отстоява вижданията си, а това само може да ме радва.

В избора на Плевнелиев се вижда много ясна заявка на приоритетите, които са закодирани в служебното правителство. Направиха ми впечатление няколко момента от речта на държавния глава, които посочват приоритетите на служебното правителство. Едното е специалният министър за електронното правителство. Плевнелиев определено насочва вниманието си към решаването на проблемите със сивия сектор и бюрокрацията в администрацията.

Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
"Бойко Борисов живее в един свой свят на примитивен героизъм, каквото е и цялото му управление", заяви Костов по повод интервю на Борисов, в което се възмущава, че "синият" лидер му е ходил на свиждане в болница. "Аз и сега щях да отида да го видя", категоричен бе Костов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Internet
преди 11 години
Да живее правителството на Цветелиа Бориславова и на Иво Прокопиев, съставено под юргана от другарката ПлевнелиеваСамо не знам какво прави Калин от БНБ в него((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още