fallback

Кой ще управлява България до изборите?

Служебният премиер представи новите министри и подчерта, че кабинетът няма да създаде предпоставки за финансов срив

12:34 | 13.03.13 г. 10

Марин Райков, снимка: БТА

Служебният премиер Марин Райков представи членовете на служебното правителство на церемонията по предаване и приемане на властта в Министерския съвет.

На пресконференцията, дадена от президента Росен Плевнелиев вчера за представяне състава на кабинета, това не се случи, а биографиите на членовете на служебното правителство бяха публикувани на сайта на президентската администрация. Днес Райков уточни, че е получил възможност от държавния глава сам да прецени кога да направи това.

Той започна с дамите вицепремиери. По думите му изборът на Екатерина Захариева за вицепремиер и министър на регионалното развитие е естествен, но не защото е част от президентската администрация. Тя има изключителна експертиза в областта на регионалното развитие, посочи служебният премиер. Екатерина Захариева беше главен секретар на президента и бивш зам.-регионален министър.

Деяна Костадинова ще бъде вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Нейната кандидатура беше най-високо оценена от най-добрите експерти в тази област, изтъкна Райков. Костадинова е бивш зам. -министър на труда и социалната политика, след което стана съветник по социални въпроси на президента Росен Плевнелиев.

Като ключова тема Райков посочи ресора на Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от ЕС. Тази тема заслужава отделни разговори. Това е уникален инструмент за подкрепа на икономически растеж в България, каза служебният премиер. Oт 2003 г. до 2013 г. Цанова работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. Калин Христов ще бъде винаги до мен. Това е ключова фигура, човек на който изключително много разчитаме, представи Райков финансовия министър. Служебният премиер подчерта, че кабинетът няма да създаде предпоставки за финансов срив, защото всяка авантюра ще бъде платена от най-уязвимите групи. Христов беше подуправител на БНБ. Според Райков е респектиращ фактът, че транспортният министър Кристиан Кръстев е успял да заеме ключови управленчески позиции на изключително млада възраст. Досега той беше заместник на Московски във ведомството и е на 36 години. Министърът за развитие на електронното правителство е Роман Василев. Това е изключително тежка и сложна задача, по която някои стъпки са направени, каза Райков, който подчерта, че задачата на министъра ще е да ускори този процес и че със сигурност електронно правителство няма да има от понеделник. Роман Василев от 2011 г. до 2013 г. Василев е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България с ресор „Корпоративна и социална отговорност”. Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма е възпитаник на Харвард. Според служебния премиер тясната му специалност е конкурентоспособността, а тя има основен враг – монополите. По тази тема ще работим изключително целенасочено с него, обеща Марин Райков.

Генерал Петя Първанова ще бъде нашият министър на вътрешните работи. Тя е дама и има излъчване на интелигентен и диалогичен човек, но в никакъв случай не е човек, който може да бъде подценен, предупреди полушеговито служебният премиер. Според Райков този избор не е изненадващ, а исторически, защото това е първата жена, която получава уникален шанс в МВР и то заради своята изключителна биография. Петя Първанова досега беше ръководител на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 11.09.22 г.
fallback