IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще управлява България до изборите?

Служебният премиер представи новите министри и подчерта, че кабинетът няма да създаде предпоставки за финансов срив

12:34 | 13.03.13 г. 10
<p>
	Марин Райков, снимка: БТА</p>

Марин Райков, снимка: БТА

Служебният премиер Марин Райков представи членовете на служебното правителство на церемонията по предаване и приемане на властта в Министерския съвет.

На пресконференцията, дадена от президента Росен Плевнелиев вчера за представяне състава на кабинета, това не се случи, а биографиите на членовете на служебното правителство бяха публикувани на сайта на президентската администрация. Днес Райков уточни, че е получил възможност от държавния глава сам да прецени кога да направи това.

Той започна с дамите вицепремиери. По думите му изборът на Екатерина Захариева за вицепремиер и министър на регионалното развитие е естествен, но не защото е част от президентската администрация. Тя има изключителна експертиза в областта на регионалното развитие, посочи служебният премиер. Екатерина Захариева беше главен секретар на президента и бивш зам.-регионален министър.

Деяна Костадинова ще бъде вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Нейната кандидатура беше най-високо оценена от най-добрите експерти в тази област, изтъкна Райков. Костадинова е бивш зам. -министър на труда и социалната политика, след което стана съветник по социални въпроси на президента Росен Плевнелиев.

Като ключова тема Райков посочи ресора на Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от ЕС. Тази тема заслужава отделни разговори. Това е уникален инструмент за подкрепа на икономически растеж в България, каза служебният премиер. Oт 2003 г. до 2013 г. Цанова работи за Европейската банка за възстановяване и развитие.

Калин Христов ще бъде винаги до мен. Това е ключова фигура, човек на който изключително много разчитаме, представи Райков финансовия министър. Служебният премиер подчерта, че кабинетът няма да създаде предпоставки за финансов срив, защото всяка авантюра ще бъде платена от най-уязвимите групи. Христов беше подуправител на БНБ.

Според Райков е респектиращ фактът, че транспортният министър Кристиан Кръстев е успял да заеме ключови управленчески позиции на изключително млада възраст. Досега той беше заместник на Московски във ведомството и е на 36 години.

Министърът за развитие на електронното правителство е Роман Василев. Това е изключително тежка и сложна задача, по която някои стъпки са направени, каза Райков, който подчерта, че задачата на министъра ще е да ускори този процес и че със сигурност електронно правителство няма да има от понеделник. Роман Василев от 2011 г. до 2013 г. Василев е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България с ресор „Корпоративна и социална отговорност”.

Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма е възпитаник на Харвард. Според служебния премиер тясната му специалност е конкурентоспособността, а тя има основен враг – монополите. По тази тема ще работим изключително целенасочено с него, обеща Марин Райков.

Генерал Петя Първанова ще бъде нашият министър на вътрешните работи. Тя е дама и има излъчване на интелигентен и диалогичен човек, но в никакъв случай не е човек, който може да бъде подценен, предупреди полушеговито служебният премиер. Според Райков този избор не е изненадващ, а исторически, защото това е първата жена, която получава уникален шанс в МВР и то заради своята изключителна биография. Петя Първанова досега беше ръководител на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство.

Последна актуализация: 22:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 0
eboyanov
преди 11 години
тези са по-скоро децата на кадрите от ДС - как иначе българин ще завърши Харвард ,примерно, през соца? освен ако не е живял от преди вчужбина - но пък тогава нямаше да има такава длъжност ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Кой от вас е толкова ***, че да си мисли, че избори ще има на 12 май? В такава обстановка ? - изключено. А даже и да има избори ще ги последват нови такива наесен. За сега си оставаме със служебно правителство за неопределено време, а най вероятно и завинаги. Оттук носетне тръгнат ли соцологическите проучвания в каквато и да било посока всеки би могъл да изкара 100 000 души на улицата и те ще свалят което и да е правителство, дори да се ползва с най-широка обществена подкрепа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Как бе, пълно е с кадри, дето нито ДС, нито компартията можаха да ги различат и привлекат в редиците си!Комшията ми е парче инженер, работеше в Енергопроект. Запази се чист, защото през цялата си кариера лъска предано бюрото и избягваше всякаква професионална и идеологическа активност! Веднъж го пратили да занесе едни папки и объркал етажите, та после съвсем го забравиха. Чист човек ви казвам, недокоснат ни от служби, ни от комунизъм!Пълно е стакива! Повечето се познават по пламенния антикомунизъм! Сега е моментът да ги издигнете, удари и техния час! След Бойко ще блестят:lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
След 30 години като измрат тия тогава.Не виждаш ли че където и да потърсиш кадър с опит все ченге от бившата ДС изниква, на други не се е давало шанс за кариера в България през последните 24 години а са ги притискали да имигрират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Уж имаме вносен премиер, но същият е свързан с престъпната номенклатура от преди 10-ти ноември, уж е много компетентен, а е учил с държавна стипендия в чужбина, естествено без изпит/конкурс... Ще доживеем ли някога да имаме премиер, който е чист и не е от семейство/род било част от ЦК на БКП??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
amanotumnici
преди 11 години
Какво сте се впрегнали с това временно управление. Тези хора ще са там два месеца. Докато се огледат и ще си заминат. Мислете за следващите, които ще се наместят след изборите. Те са интересните, защото пак ще ви лъжат и крадът през следващите четири години. Тези и да искат няма да имат тази възможност, нито пък ще им позволят да си вземат парче от баницата, защото някой друг я меси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Вече не е ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Наблюдателен си.... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Едно време знака с палеца беше знака на БСП :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още