fallback

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
fallback