IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191
БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

187
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Какви майки, какви пенсионери, какви осигуровки. Тези хора изобщо в час ли са ... и на коя планета.Трябва да се оправи икономиката.Стратегически план за развитие на икономиката и увеличаване на БВП.1. Дерегулация на бизнеса и разтоварване от методиките за добре свършена работа, МРЗ-та и др.2. Озъптяване на банковата система - да се види кой има основание за вдигане на лихви, и кой какви шуробаджанаци irе назначил.3. Ревитализация на икономиката: обучение, ноу-хау, квалификация и качествена информация ... вкл. по медиите.4. Набелязване и разработване на стратегически пазари и продукти.5. Следващо поколение транспротни средства - на водородно гориво, газ-метан дизел, емулсии вода-гориво, и т.н.6. Мерки за стимулиране на международната конкурентоспосоност на BG икономиката.7. Дерегулиране пазара на труда ...в Европа.8. Структурна реформа за модернизиране и оптимизиране на медицината.9. Масови конкурси за стимулиране на развитието и личното усъвършенстване10. АЕЦ Белене на He-3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
186
rate up comment 7 rate down comment 0
detonator
преди 11 години
Станишев вдига данъците,ние вдигаме гълъбите ей къде е 2014.Да си остане тук само той Бйе-Сйе-Пье-то,пенсионерите и индианците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
185
rate up comment 0 rate down comment 8
jelenski
преди 11 години
трябва да им го призная на бсп, станишев първи каза идеята за програмно правителство, което да решава наболелите проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
184
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Виж, пари има много по света. Важното е, да се прояви нужното въображение и широта на възгледите и познанията, да се организират и насочат усилията тъй, щото бизнес климатът да дръпне здраво нагоре. ТОГАВА И САМО ТОГАВА, ще се породят нови и ще се отпушат и съществували по-рано парични потоци, и ще има повече за всички, включително, и такива, за преразпределяне, програми, проекти и т.н. Ще рече, грешката в ходовете на бсп е другаде: В източника, който смята да използва и КАК смята да го стори. Вдигането на осигуровки за пенсия и безработица /и за каквото още се сетиш/ е добре дошло но, само на база нетна стойност, при увеличена производителност и реален продукт. Не като процент. В случай, че е за сметка на работника, губи той а, ако е за сметка на бизнеса - системата, която му осигурява дохода. Време е да се престане с непрекъснатото ръчкане на законите и да се отдаде нужното на стимулиране на потреблението, продажбите в страната и на износа. Другото се го гледали вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
183
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
" Защо "котката" (работодателя), счита, че изработената печалба е само и единствено негова? "Обяснявам:Защото, ПЕЧАЛБАТА Е ОНОВА, КОЕТО ОСТАНЕ СЛЕД ВСИЧКИ РАЗПЛАЩАНИЯ: С работници, с кредитори, с Държавата , под вид на данъци, с доставчици и т.н. РАЗПЛАЩА СЕ ЮРИДИЧЕСКОТО ЛИЦЕ И ТО Е, КОЕТО РЕАЛИЗИРА ПЕЧАЛБАТА. Аз не гледам в чужди канчета. Напреви си фирма, реализирай печалба и я ползвай 100%. Който се е наел като работник, е сключил договор и следва да си го изпълнява /както и работодателят, разбира се/. СЛЕД ИЗПЪЛНЯВАНЕТО НА ВЗАИМЕН ДОГОВОР, НЯМА МЯСТО ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕТЕНЦИИ....Ако ли не си съгласен с условията на договора, или договаряш нови, или не подписваш. Отговорността - твоя и към теб - възниква от момента на подписване.Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
182
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Я го оставете този мос70.Вие се пънете да му обяснявате, той се смее и си смята хонорара според бройките постове, които е писал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
181
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
Пазарът ще реши! И сега заплащането расте.И ще продължи да расте с по високи темпове от тези в останалите европейски страни. Ако някой си мисли, че ще спести някой лев за сметка на друг няма да стане. Пазара е по силен и ще го накара да си плати по един или друг начин ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
180
rate up comment 16 rate down comment 3
ivan4o555
преди 11 години
Моля ти се Саше/Александър/ Олег/ mos70!Не излизай от темата,толкова е интересно с теб, искам да разбера защо така разсъждава един бивш , провалил се работодател проектант?!Искам да знам защо толкова мразиш успелите и способните?!Ще ти кажа че имам 7 работници, получават парите си когато поискат от 1 до31 число на месеца, по 1200 лв., получават също и безлихвен кредит и НИКОГА не са отказвали да работят допълнително или в събота и неделя ако се налага! Винаги са били доволни от това което им давам и не мрънкат като теб! За празниците получават ПРЕМИЯ/БОНУС, както искаш го наречи , но не искат да делят с мен,защото знаят че имам 200000 лв кредит и те също имат облаги от него!Знаят че ако мен ме няма те губят!Накрая ти пожелавам да си жив и здрав и да продължаваш да мечтаеш някой друг да направи ПЕЧАЛБА а ти да *** от нея на готово!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
179
rate up comment 9 rate down comment 3
balkando
преди 11 години
Достойно за съжаление е това, че БСП повлече крак по европейските бълнувания за растеж и повишение на доходите. Всеки логично мислещ ще си зададе въпроса от кого ще вземат, за да дадат на друг ?! Парите не растат по дърветата, а прясно отпечатаните са точно обратното на повишаване на доходите. Всъщност са нови заеми от бъдещето на гражданите, ползвани от пасивната част в настоящето.Кризата не е финансова, а структурна. Ще продължи още много време. Може да свърши след ЕС, ако продължава левия напън и деструктивното провокиране на гражданските неволи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
178
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Защо, друже, смяташ, че "тези 97%" работят, а "онези 3%"-не? Как си представяш, в една нормална държава, в която се създава ново предприятие, защо не се юрнат "тези 97%" ТЕ да създадат тези предприятия, да ангажират СВОЯ собственост, използвайки я като обезпечение, да породят, защитят и наложат СВОИ идеи как, аджеба, да се генерират тези пари? Имам скромно обяснение: По-голямата част от хората са забравили своя гений в детството, своя устрем и вяра - пак там, така са се устремили към "Сигурното", че допускат най-страшния риск, ( да не си реализират потенциала ) да стане факт......а после - други им виновни, така ли?Знам, НЕ Е ЛЕСНО. България е много инертна среда. В България, пазарът е тесен. Тесен и опоскан. И? Ами, размърдайте си не само задниците - размърдайте си сивото в-во, не се отказвайте, и може и да успеете бе, джанъм! Стига сте мрънкали. ТОВА НЕ ДАВА НИЩО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още