IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191
БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

177
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Налазиха ме съмнения, че пак се планират /нови?/ преразпределения. Вземаме от едните и даваме на другите. Ала от кого да вземем? И още, парите, взети от един, за да бъдат дадени другиму, дали със сигурност ще породят БВП, как мислите? Защо тези хора не се замислят, първо, как да породят БВП, който да създаде паричен поток, да стимулира отваряне на нови работни места и, по естествен път, да започнат да изместват бедността? Само питам.Едно време ходеше лафът, дето в Русия си говорили декабрист и комунист и декабристът недоумявал как се бори бедност с уравняване в нямането, вместо с увеличаване на имането. И днес, още, БСП не дава пълноценен отговор. Защо се преразпределят чужди пари, вместо да се генерират нови? как може да се преразпределя нещо, дето хем /още/ го няма, хем, когато се появи, не е твое? -Егати наглостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
176
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikvarova
преди 11 години
Симпатяга, ти си живото доказателство, че "пролетариата" е възможно най-ретроградната класа на планетата земя. Твърдението ти:- "защото просто няма как да е вярно твърдение, че видите ли 3% от хората изхранвали другите 97%", е явно доказателство, че нищо от написаното от колегите преди мен не ти е влязло в главата. А това, че не можеш да осъзнаеш прости житейски истини само буди съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
175
rate up comment 3 rate down comment 2
mos70
преди 11 години
Цитат:"Едната страна защитаваща кокошките иска достъп до храна, другата страна (на котките) и ги отказва без яйца насреща(принадена стойност)."......................Точно това е силно изразено във фирмата, в която работя в момента. Иска се да се бачка по много, при това в аванс, без обаче да се знае колко и дали изобщо ще има..."храна". А реалността, ако се погледне безпристрастно е само една: Гладна кокошка, яйца не снася! Пробвай да видиш, дали ше е снесла на сутринта, ако предния ден не си я хранил! Пробвай....А пък "храната" която имат за раздаване "котките" фактически по-голямата част от нея, не е тяхна, а законно изработената част от другите три животни. Харвардското изследване, чисто математически е напълно несъстоятелно, защото просто няма как да е вярно твърдение, че видите ли 3% от хората, изхранвали другите 97%...това е просто абсурдно твърдение! Само със "идеи, устрем,желание и риск" НЕ става! Трябва и работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
174
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Уфф, много сте писали, нямам време всичко да изчета. По темата: те хубаво твърдят това-онова нашите социалисти, ала една друга работа забравят да уточнят: КАК и ОТКЪДЕ?КАК ще се създаде този допълнителен паричен поток и за чия сметка ще се случи това?Откъде ще дойдат средствата за този нов фонд, дето уж щял да подпомаа работодателите? Защото, това подпомагане /поне така аз го усещам/ би трябвало да означава някой друг да доплаща.Та...КОЙ и КАК? Ала така, че никъде другаде да не се формира дефицит?Да не би пак да сънуват печатницата?...Явно, загниващият запад, ама много, са си го хареса и и сега- ДАВАЙ, ДА КОПИРАМЕ ПЕЧАТАНЕ ПО АМЕРИКАНСКИ ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
173
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Спорът ви е през призмата на досегашната икономическа парадигма на разпределение- храним кокошките само ако снасят. Едната страна защитаваща кокошките иска достъп до храна, другата страна (на котките) и ги отказва без яйца насреща(принадена стойност).И двете страни отказват да задълбаят и да разберат защо се получава това разминаване, какви са взаимозависимостите и какви биха били последствията. Затова се опитах да изместя спора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
172
rate up comment 3 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Офф...няма смисъл повече! На мен ми е в пъти повече смешно да ме сравняваш с животни...между другото- котката (както и нейният по-голям събрат-лъва) прекарва по-голямата част от живота си....мързелувайки! Но за разлика от човешката "котка", истинската лови толкова храна, колкото и е необходимо за да се нахрани...и никога повече! :)) Като огладнее- пак лови...но почти никога НЕ складира! :)Що се касае до финансите на "умната и хитра котка" Бъфет, той ги взел от труда на вечно стремящата се към доказване "***", от вездесъщата "кокошката", и от черноработника- къртица!.............п.п. Замисли се хубаво, преди да ме репликираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
171
rate up comment 3 rate down comment 1
Slavvi
преди 11 години
Мозъка отказва да приеме това, което не може да проумее. Много се кефя на хора, чието мислене е дотолкова опростено, че сравняват хората с монети или някакъв друг предмет. Хората не сме монети, променяме се, различни сме, имаме различни способности, таланти, разбирания, характери, начин на мислене, логика.......да ми пускаш такива сравнения с монети, става ми смешно. Няма как ти да работиш за Уорън Бъфет и да си мислиш, че си неговата друга равностойна страна, без която той не може. Просто човека има повече разум, логика, знания, скептично и критично мислене, финансови възможности, а това също е вид капитал, но личностен и човешки, който струва много повече от твоя скромен такъв. Той е лицето на златна монета, а ти си гърба на 1 ст. Несравнимо е, ама може и да си мислиш, че сте сравними и зависими един от друг де, че заслужавате да печелите по равно, не те знам. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
170
rate up comment 1 rate down comment 1
Slavvi
преди 11 години
Твърде много измести акцента на спора. Има резон в думите ти, но спора е съвсем друг. И знам защо го измести, защото Ви свършиха аргументите върху него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
169
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Много хубаво ти ги пише Slavvi ама мат'ряла съвсем очевидно не е за твоят мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
168
rate up comment 2 rate down comment 4
mos70
преди 11 години
С тази фауна и с тоя "Харвард" изби рибата! Кви кокошки, кви котки, бе! Това изследване е пълна глупост! Как физически ще стане 3% "котки" да хранят другите 97%, като то е точно, ама точно обратното! тия 97%, с добавената стойност, която създават, хранят т.н.3%-"котки". Ако ги няма тия 97%, котките, колкото и да го мислят....като няма кой да го извърши ше умрат от глад!Трябва да си сляп за да не го проумяваш, бе пич! Казвам го съвсем простичко- "работник" и работодател" са двете страни на една монета, а както знаем- двете страни на монетата са напълно еднакви като размер. Но в"монетата" за която говорим има един голям дисбаланс- едната страна е бронзова, а другата златна, поради което монетата не е в равновесие За да стане това, част от златното покритие от едната страна трябва да премине от другата, и монета ще стане..."сребърна"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още