IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места

12:27 | 20.03.13 г. 191
БСП планира да вдигне осигуровките за пенсия и безработица, ако спечели изборите

Повишаване на максималния осигурителен доход, вдигане на осигуровките за пенсия и безработица, спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране на нивата от 2013 г. и разкриване на 250 хил. нови работни места обещават от БСП, ако спечелят изборите през май.

Плановете на левицата са да увеличи с 200 млн. лева средствата за Националния план за действие по заетостта, както и да се възползва от пълния потенциал на програмата за развитие на човешките ресурси, който се оценява на 120 хил. работни места.

Според социалистите още през първата година на управлението им биха могли да бъдат разкрити 190 хил. нови работни места.

Партията предвижда също така да замрази изискуемите за пенсия стаж и възраст на нивата от 2013 г. до 2025 или 2030 г., откогато се планира те да започнат да нарастват с по 1 месец на година.

БСП смята още да увеличи със съответно 1,2 и 1 процентни пункта осигурителните вности за пенсия и безработица, което според изчисленията им ще донесе допълнителни 400 млн. лева в осигурителната система.

Левицата планира още да даде възможност да се пенсионират предсрочно хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст за пенсия. Това според изчисленията на партията ще струва на държавата не повече от 23 млн. лева.

Планира се и въвеждането на швейцарското правило за регулярно индексиране на пенсиите.

Предлага се също така всяко дете с увреждане да получава 70 процента от минималната работна заплата, да се създаде и фонд за подпомагане на работодатели, които наемат хора с увреждания, както и да се изравни обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималното възнаграждение.

Предвижда се също така годините от следването по редовна програма в университет да се считат за трудов стаж.

Водеща политика на социалистите се предвижда да бъде майчинството и отглеждането на деца. Планира се партията да предостави стимули за развитие на модела на 5-членното семейство – родители и 3 деца, като освен обезщетението за отглеждане на дете се обещава ръст и на детските надбавки, които ще се обвържат с възрастта на детето и ще отпадне подоходният критерий, на помощта за първокласниците и за децата в общинските държавни детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

147
rate up comment 4 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Виж приятелю, още вчера си казах, че е глупаво от моя страна да водя безпредметни разговори, но днес пак се подлъгах. Отговарям ти последно и дано да ме разбереш, ако ли не ... да си жив и здрав.Разбери, че сметките ти са плоски и тотално неправилни. Кой плаща за дизайна на стола? Кой плаща за офиса? Ами за машините, ами транспорта до клиента? Кой намира пазар, за да се продаде стола? Кой вкарва и рискува собствения си капитал? Този риск можеш ли да го оцениш? Кой тегли кредит и плаща лихви на банките? Ами пропуснатите ползи (например заплатата ми, ако се бях хванал на работа някъде другаде без риск).Надявам се да разбираш колко плоски са ти сметките.Разбира се аз ако съм добър мениджър ще предложа премия, ако за 1 седмица ми направят 2 стола вместо 1, но това е всичко друго, но не и задължителен бонус.А защо работя като нает е много просто - просто ще имам големи пропуснати ползи, ако започна нещо сам и просто не си заслужава, поне за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
146
rate up comment 1 rate down comment 6
mos70
преди 11 години
Цитат:"Просто ти говориш за един измислен свят, в който никой няма да иска да е предприемач, защото по закон така и така ще му се полага достатъчно."...........Нищо не си разбрал, а и това за "вноса на виетнамец", подтвърждаваш основната движеща сила на капитализма: експлоатацията, чрез търсене на най-евтината работна ръка, с цел- получаване на максимална добавена стойност. Като се голям предприемач, защо не работиш сам, като "самонает"- мисли, чукай, хлопай, създавай продавай, печели. Ама не можеш сам, нали! Затова вземаш, "инженера", "мениджъра" и бай Иван за да ти "помогнат" в създаването на добавената стойност, т.е. в твоето забогатяване! Така ли е? така е! Ако на "инженера" надницата му е да речем- 50 лв, на "мениджъра"- 70 лв, на бай Иван- 40 лв....стана 160 лв. Но ако те създадат стол, който ти го продадеш за 500 лв, то добавена стойност, т.е. твоята печалба която са създали твоите "помощници" е 340 лв. те работя и вземат 160 лв, ти не работиш- 340 лв! Не те ли смущава това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
145
rate up comment 3 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
"...аби ти замисляш ли се, че всички тия "с белите якички" и 1 лев бонус няма да видят, ако бай Иван не "забие пирона"! "ето тук вече грешиш - не "ако бай иван не забие пирона", а "ако бай иван не може да влезе в магазина". От пироните на бай иван вече няма нужда. От него има нужда само колкото да отгледа следващите "инвеститори".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
144
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
Благодаря за информацията! Тази лекция всеки трябва задължително да я гледа и да я осъзнае! С едно уточнение, това е втората лекция от поредица от пет лекции на въпросния професор. За съжаление първата лекция може да се намери само в youtube и е на Английски език.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
143
rate up comment 2 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
"Ами не съм ербап, за това ми виж последното изречение.Ставам работник и чакам процента."Ето тук ти е грешката - нама да можеш да станеш работник - защото няма да има нужда от теб ако това което си описал стане. И ще бъдеш от масата чакащи "потребителски" дажби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
142
rate up comment 5 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 11 години
Пич, не знам дали си на хонорар от БСП, но подобни изказвания са жалки и глупави.Как е възможно да намалиш пенсионната възраст и да увеличиш пенсиите едновременно. Това са две взаимноизключващи се неща. Откъде пари? Сигурно чрез махане на плоския данък мислиш, че ще се вземе нещо. Ще се вземе дръжки, защото всички ще си намалят доходите и ще влязат в сивата икономика. Ще останат само тези от западните фирми, в които заплатите са на светло, но тези хора ще си тръгнат много скоро, защото имено ниските данъци им даваха възможност да са в България.Моля се БСП да не дойдат на власт, защото и аз ще бъда принуден да правя тежък избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
141
rate up comment 3 rate down comment 0
gvv3
преди 11 години
Съгласен съм с теб. Още повече, че бай Иван забива пирона така както инженера го е измислил. Моете мнение, че без качествени инженери и ръководители такива, няма как да се развива едно индустриално предприятие. Що се отнася до бай Иван, той също е важен, но не е водещия, измисляча, твореца, този който прави нещата да се случват по-ефективно за да са добре накрая всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
140
rate up comment 6 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 11 години
Вчера се опитах да ти обясня, че всеки може да набива пироните. Това са позиции, които са лесно заменяеми. Ако бай Иван не иска, ще го направи бай Киро. Ако и той се откаже след две седмици, ще бъде друг. Ако и той не иска, ще си вкарам виетнамец. Разбира се, че аз като ръководител ще искам да си запазя отбора, но не на всяка цена.Просто ти говориш за един измислен свят, в който никой няма да иска да е предприемач, защото по закон така и така ще му се полага достатъчно. За какво тогава да рискува? За какво да учим и да се развиваме, като на нас ни се полага по закон. Разбираш ли каква глупост и колко опасно е това.Вчера се опитваше да правиш няколко сравнения с Германия, където вероятно не си бил и на екскурзия. Нека ти кажа, че на мен дипломата ми е от тази страна и реално от 6 години след това работата ми е свързана с Германия. Нещата са доста по различни отколкото си мислиш, а и последното което би поощрила тази страна е подобно глупост за бонус на работниците по закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
139
rate up comment 1 rate down comment 10
jelenski
преди 11 години
трябва да им го призная на БСП - най-адекватни са. до гуша ми дойде от обещания и популизма, които останалите сипят. Трябва най-накрая да се разбере, че българският народ не е глупав и разбира къде просто се протаква времето с приказки, за да могат герберите да крадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
138
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Все още чакам отговор за казуса в който ФРЗ>=ФР , това как се вмества в теорията ти не стана ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още