fallback

Василев: 380 млн. евро очакват малкия и средния бизнес в банките

Средствата идват от нова програма – JEREMIE 2, обясни икономическият министър Асен Василев

11:05 | 29.03.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Тръгва нова програма – JEREMIE 2, и 380 млн. евро вече са в банките в очакване на представителите на малките и средните предприятия, съобщи в ефира на bTV служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по повод изявления, че малките компании у нас са в тежко състояние.

Той допълни, че заемите, които компаниите могат да изтеглят по тази програма, ще бъдат с „половин лихва“. „Тези заеми са специално за малки и средни предприятия и могат да се ползват не само за инвестиции, но и за оборотен капитал“, уточни още Василев.

Василев коментира и темата за либерализацията на енергийния пазар. Според него при балансиран пазар в първоначалните етапи на отваряне се стига до повишаване на цената на тока, а след това – до намаляване.

„Нашият пазар обаче не е балансиран, нашият пазар има свръхмощности за производство“, обясни министърът и допълни, че при това положение много зависи до това как ще бъде извършен процесът на либерализация на пазара.

Василев обясни, че в момента се ползват скъпите мощности, чиято цена на производството е над клиринговата цена за пазара, но изкупуването на тяхната енергия е записано в дългосрочни договори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 05.09.22 г.
fallback