IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избраха мениджъри на фондове за рисково финансиране по инициативата Jeremie

Финансовите инструменти ще подкрепят стартиращи иновативни компании и фирми от сектора на информационните технологии

20:35 | 18.04.12 г.
Избраха мениджъри на фондове за рисково финансиране по инициативата Jeremie

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) избра Eleven и LAUNCHub да управляват финансовия инструмент за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране на иновативни предприемачи, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Инициативата се финансира с 21 млн. евро по линия на JEREMIE, в рамките на оперативната програма „Конкурентоспособност“.

Eleven ще управлява фонд с капитал от 12 млн. евро, като ще бъдат направени около 200 инвестиции в иновативни стартиращи бизнеси. Всяка от компаниите ще може да получи от 25 хил. до 200 хил. евро.

От Eleven са привлекли за партньори Google и Springboard - базиран в Лондон акселератор за стартиращи предприемачи, който предоставя първоначално финансиране и програма за менторство.

Другият избран мениджър - LAUNCHub, ще управлява фонд с капитал от 9 млн. евро, чиито инвестиции ще са съсредоточени върху информационните и комуникационните технологии.

Фондът ще направи около 120 инвестиции през следващите 4 години, като на всяка финансирана фирма ще се предоставят от 30 хил. до 200 хил. евро.

LAUNCHub си партнира с най-големия фонд за предоставяне на първоначално финансиране и програма за менторство в Европа – Seed Camp, както и с института за предприемачество Cisco в България.

Очаква се фондовете да направят първите си инвестиции през есента на тази година, уточняват от икономическото министерство.

Ведомството обяви създаването на фондовете за рисково финансиране и подкрепа на стартиращи предприемачи по инициативата JEREMIE още в края на октомври миналата година.

В края на лятото на миналата година заработи и гаранционният фонд за подкрепа на малки и средни предприятия. Той осигурява кредити на фирмите при преференциални условия, като бързо след създаването му бяха раздадени заеми за около 20 млн. лева.

Очаква се до края на настоящата година от гаранционния фонд да бъдат предоставени на малки и средни предприятия около 200 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още