IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете за рисково финансиране ще гледат 800 проекта, подпомагани по JEREMIE

Очаква се първите инвестиции за стартиращи иновативни фирми да се отпуснат през есента

13:39 | 11.07.12 г. 1
Фондовете за рисково финансиране ще гледат 800 проекта, подпомагани по JEREMIE

Близо 800 екипа са кандидатствали с бизнес идеи, които да бъдат подпомагани от фондовете за рисково финансиране и за подкрепа на стартиращи иновативни компании, създадени в България по европейската инициатива JEREMIE.

Това съобщиха от министерството на икономиката след приключването на първия прием на предложения, извършени от двата фонда, определени от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) да управляват средствата. Финансирането по JEREMIE се извършва със средства от оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“.

Управлението на двата фонда за рисково финансиране се извършва от екипите на Eleven (www.eleven.bg) и LAUNCHub (www.launchub.com), припомниха от ведомството.

Екипите кандидатстват с проекти за развитие на иновациите или с аргументирани идеи за създаване на нов перспективен бизнес. Освен български фирми и научни екипи, близо една трета от кандидатите са чуждестранни компании, които могат да се подпомагат, само ако бъдат регистрирани в страната.

Интересът към рисковото финансиране според експертите доказва, че е възможно България да се утвърди като притегателно място на Балканите, където да се развиват иновациите и инвестициите в стартиращи перспективни компании, което е записано и в стратегията на правителството.   

След приемането на 800-те предложения екипите на двата фонда ще започнат подробна селекция на проектите, която ще премине през няколко етапа.

След съответното пресяване инвестиционните комитети на двата фонда ще обявят окончателно кои идеи да бъдат финансирани. Очаква се първите инвестиции в стартиращите иновативни компании да стане през есента на 2012 г.

Предприемачите, които не са одобрени, ще имат възможност да кандидатстват повторно за финансиране с подобрените си идеи през есента, когато се очаква да бъде отворен вторият прозорец за кандидатстване, поясниха още от министерството.

Според плановете на екипите, управляващи фондовете, до края на 2015 г., когато трябва да бъдат усвоени планираните средства по инициативата JEREMIE, прозорците за кандидатстване ще бъдат отваряни на всеки 3-4 месеца, като по този начин над 300 бизнес идеи ще могат да получат финансиране, поясниха от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Дано нещо стане поне с тези програми, че иначе държавата ни е със затихващи функции и пречи ли, пречи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още