IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата в металургичния сектор се увеличава до 430 лева

Работниците също ще имат задължение да се развиват и доквалифицират

15:50 | 03.04.13 г.
Минималната заплата в металургичния сектор се увеличава до 430 лева

Минималната работна заплата в сектор “Металургия” се увеличава от 400 на 430 лева, или със 7,5%, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова.

Увеличението е заложено в колективния трудов договор, който днес беше подписан от представители на асоциацията, синдикатите и работодателите в сектора. Договорът се сключва за период от две години – 2013-2015 г.

Предвидено е 8,3% увеличение на допълнителното трудово възнаграждение за всеки отработен нощен час до 0,65 лева. С 11% ще се увеличи и горната граница на разходите на работодателите за безплатна храна, но не повече от 5 лева дневно.

Двойно се увеличава и обезщетението, което предприятията доброволно изплащат на пенсионираните служители и работници извън предвидените в Кодекса за труда обезщетения – от 500 до 1 000 лева.

Предвижда се също така на работниците да се изплаща допълнително обезщетение при прекратяване на трудовите правоотношения, както и да се пристъпи към договаряне на ръст на заплащането в случай, че годишната инфлация надвиши 8 на сто.

Във връзка с кариерното развитие на работниците и служителите в договора е записано, че не само работодателите, но и работниците ще трябва да работят за развитието на своите компетентности, за квалификацията и преквалификацията.

Политими Паунова посочи, че подписаният днес колективен трудов договор изазява желанието на фирмите от бранша за диалог в тежки за индустрията условия и влошени финансови резултати. Въпреки че договорките ще увеличат разходите на работодателите обаче, тя не очаква да има съкращения, освен ако икономиката не се влоши.

Пазарите са в тежко състояние в момента и предприятията работят на една четвърт от капацитета си, допълни Паунова. Фирмите освен това работят нощно време, за да се възползват от по-ниските тарифи на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още