fallback

Станишев: Не се отказваме от премахването на плоския данък

Ще потърсим начин за строителството на АЕЦ "Белене", категоричен е лидерът на БСП

10:24 | 04.04.13 г. 24
Автор - снимка
Редактор

Сергей Станишев Снимка: БТА

"Не се отказваме от премахването на плоския данък. Говорим за цялостна реформа на подоходното облагане. Ще запазим 10-процентния корпоративен данък, както и 10-процентната ставка за хората”, заяви лидерът на БСП пред NovaTV, като коментира част от основните параметри в предизборната платформа на партията.

„Не е справедливо човек с доходи от 10 хил. лв. да плаща същата ставка, както един учител и лекар“, категоричен бе същевременно лидерът на левицата.

Той уточни, че през втората половина от мандата, ако БСП спечели, ще се концентира върху семейното подоходно облагане: "Няма да има натоварване и несправедливост, но трябва да има и солидарност от страна на по-заможните”, каза Станишев.

Лидерът на левицата посочи, че вече четвърта година не са били актуализирани средствата, които се отпускат от държавата за майчинството. „Това не може да продължава по този начин и ние смятаме да го променим”, допълни той

По отношение на пенсионирането Станишев заяви, че БСП ще се фокусира върху възстановяването на швейцарското правило за индексиране на пенсиите. „Ще върнем швейцарското правило, защото ГЕРБ бъркаха в джоба на бедните и на майките, за да кърпят дупки в бюджета и въпреки това сметката от управлението им е на минус 9 млрд. лв.”

Все пак социалистът не успя да уточни откъде точно ще дойдат средствата, с които ще бъдат изпълнени всички тези обещания от страна на левицата. Единствено посочи, че именно затова е предложил Пламен Орешарски за министър-председател, който по негови думи бил "изключителен финансист".

„Не обещаваме, че ще изпълним неща, които са нереализуеми. Ситуацията е тежка”, каза социалистът.

Във връзка с проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" Станишев не скри, че ако БСП спечелят изборите, ще се опитат да намерят начини за строителството ѝ. "Това е икономически проект и ще потърсим начините за него", уточни той.

Станишев посочи, че през следващата седмица партията ще представи цялостната си платформа в детайли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 12.09.22 г.
fallback