IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО отново иска ограничение на производството на електричество

Изключването на мощностите става равнопоставено и пропорционално за всички централи, гарантират от оператора

17:37 | 05.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕСО отново иска ограничение на производството на електричество

"Изключването на енергийните мощности е болезнена тема, но производството е намалено равнопоставено и пропорционално за всички централи", коментира Иван Йотов изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор по време на заседанието на обществения съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

"Мярката е защото ЕСО не може да поддържа баланса на системата заради ниското потребление на електричество. „Изключение от мярката се прави само за водните централи от съображение за националната сигурност“, допълни той.

Йотов уточни още, че днес (5 април) ограничения за производство няма, но в събота електроразпределителните дружества отново ще трябва да ограничат производителите на енергия от възобновяеми източници.

Междувременно от ЧЕЗ и EVN официално съобщиха за предстоящото ограничение, което ще бъде в часовия пояс от 10 до 17 часа. Този път ЧЕЗ ще изключи мощностите си в Ловеч и Плевен, където има инсталирани 46 мегавата. При искането от 4-и април бяха изключени ВЕИ-мощности в София, Перник, Кюстендил и Монтана.

EVN съобщи, че поетапно ще бъдат изключени 40% от инсталираните мощности. Дружеството съобщи, че при предишното изключване е имало опити за нарушаване на заповедта за ограничаване от страна на производителите. Техните действия са били санкционирани от електроразпределителното дружество.

По време на заседанието стана ясно, че в момента все още „невидимите“ за системата ВЕИ-централи не са изключени от системата, каквото беше искането на МИЕТ. Става въпрос за централите, които не са изпълнили изискването в закона да предават прогнозни данни за производството на електричество. Според представителите на електроразпределителните дружества обаче заповед с подобно съдържание не са получавали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
inacev
преди 11 години
По добре незабавно да свалят цената за износ и да изнасят да натоварят системата и напрежението(волтовете) ще падне.Иначе дори да изключат ФЕЦофете те пак произвеждат,но тока остава неизхарчен (хвърлен на вътъра),свободни мощности на АЕЦ стоят по една стотинка печалба да има пак ще е добре.Но управляващите изобщо не разбират от енергетика и от сметки,смятайте щом имахме референдум за Белене пък имаме излишен ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Нормално е да няма потребление! Цената на тока е безмозъчно надута!Прокуратурата да провери инвестиционните програми и да сравни часовите ставки със средните за страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още