IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва проверка на българския енергиен сектор

От следващата седмица експерти ще изследват в детайли структурата на енергетиката и механизмите за ценообразуване

15:18 | 09.04.13 г. 6
ЕК започва проверка на българския енергиен сектор

Европейската комисия (ЕК) започва проверка на българския енергиен сектор, съобщават от министерството на икономиката.

Днес (9 април) в Министерския съвет и в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е получено потвърждение от еврокомисията за началото на проверката в енергийния сектор, която ще започне от следващата седмица. Тя ще се ръководи от представители на Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК.

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на българския енергиен сектор, за да идентифицират най-важните проблеми, уточнява се в прессъобщението.

В хода на проверката евроекспертите ще проведат двустранни срещи с екипите на икономическото министерство, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор. 

Проверката ще се фокусира върху няколко ключови теми. Сред тях са правомощията и независимостта на националния регулатор, ролята на Българския енергиен холдинг (БЕХ), структурата и дейността на националния електроенергиен и газов пазар, както и механизмите за ценообразуване в енергетиката.

Тя беше договорена по време на посещението на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Надявам се, това е ирония. Иначе едва ли има някой вярващ точно в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Ха на бас, че резултати, макар и "предварителни", ще има още преди изборите. Все пак интересите, контролиращи процесите в БГ, са не само политически, а и геополитически... Няма нищо случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Чудесно.Ще проверят всичко по веригата.След това ще го публикуват.След това май ще се наложи някои хора да емигрират за да избегнат народния линч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
SS-23
преди 11 години
Прах в очите! Проверяват, проверяват, и утре ше кажат: "It's okay! Pay your expensive electricity!"...На площадите гилотини трябва да се монтират, за цялата тая продажна пасмина, довела до сегашното положение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Да се проверят схемите на ценообразуване на услугите към ЕРП-тата! В инвестиционните програми да се направи разбивка на всеки вид СМР, дали е бил като на средните пазарни цени към датата на услугата! Да се види защо търговете са печелени от даден чуждестранен изпълнител, и имало ли е други участници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
Супер! Чакам го с нетърпение!Ако може това правителство да остане до края на годината поне! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още