fallback

Петър Диков: Ще трябва да преосмислим трасето на "Хемус"

Магистралата е във вида си отпреди 30 години, който е нефункционален, смята главният архитект на София

16:15 | 09.04.13 г. 18

Вероятно ще се наложи да преосмислим и да направим нови анализи за трасето на автомагистрала "Хемус". Сега тя е във вида, в който е проектирана през 1981 г., а към настоящия момент той е нефункционален. Това каза главният архитект на София Петър Диков по време на VIII-та Годишна конференция за стратегическа инфраструктурa, която се проведе в столицата.

"Ще трябва да преосмислим трасето на "Хемус", защото за разлика от Южна България, където магистрала "Тракия" преминава близо до опорните градове, магистрала "Хемус", в трасето й отпреди 30 години, преминава практически, като транзит между София и Варна. По този начин тя няма да бъде ефективна за региона и няма да му помогне да се развие", категоричен бе Диков.

Като направи коментар за транспортните връзки в страна и как те влияят на икономическото състояние на регионите, той посочи, че има значителни части от територията на страната, които загиват географски. Една от причините за това е липса на инфраструктура, но и липсата на възможност за развитието на такава.

"Тук говорим за цяла Северна България, която има проблем с инфраструктурата още от години. Там положението е критично", подчерта главният архитект. Ако трасето на "Хемус" се преразгледа, този инфраструктурен проект ще допринесе много сериозно за модернизирането на Северна България и нейното икономическо раздвижване, смята Диков.

По негови думи неслучайно през следващия програмен период ще се постави акцент на доизграждането на автомагистрала "Хемус".

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 10.09.22 г.
fallback