fallback

Работодатели все пак подадоха декларации за имущество в Сметната палата

От 2404 задължени лица обаче са подадени едва 523 декларации на този етап, уточняват от палатата

13:39 | 11.04.13 г. 8

Въпреки заявеното нежелание да изпълнят разпоредбите на Закона за публичност на доходите на лицата, заемащи висши длъжности, представителите на работодателските организации все пак подадоха декларации за имуществото си в Сметната палата.

Справка на сайта на институцията показа, че своите имоти са обявили Огнян Донев (КРИБ), Сашо Дончев (БСК), синдикалните лидери Пламен Димитров (КНСБ) и Константин Тренчев (КТ „Подкрепа“), както зам.-председателят на БСК Камен Колев, но пък председателят Божидар Данев е спестил това свое задължение, на този етап. 

От Сметната палата уточняват, че участниците в тристранния съвет е трябвало да изпратят списък с ръководните органи. Това задължение не са спазили Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Припомняме, че работодателските организации се противопоставиха на промените в закона, предложени от Яне Янев. Мотивът им е, че те декларират доходите си в данъчните служби, а не участват в разпределянето на публични средства, за да е нужно да подават подобни документи, доказващи, че не се облагодетелстват от тях. За да избегнат това свое задължение, представителите на работодателските организации напуснаха тристранния съвет. 

Декларациите трябваше да бъдат подадени до 9 април. От Сметната палата уточняват, че на този етап са получили 523 декларации. Според промените в закона обаче задължени да подадат декларации са 2 404 нови лица. Те са представители на участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество (706 души), енергийните дружества (229 души) и ръководителите на политически партии (1469 души). 

Декларация е подала Меглена Кунева, както и ръководители на нейната партия "България на гражданите", сред които Даниел Вълчев и Прошко Прошков. 

Декларация по силата на промените е подал още и ръководителят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов, срещу когото прокуратурата започна наказателно производство, заради подозрения за престъпна небрежност при управлението на Националната електрическа компания (НЕК). Своите задължения по силата на новия закон са изпълнили още представителите на компаниите, чиято дейност се регулира от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) – енергийните, топлофикационните и ВиК-дружествата.

От институцията уточняват, че все още тече срокът за получаване на декларация по пощата. Те ще бъдат допълнително публикувани на сайта на палатата. Глобата за неподадена декларация е между 1000 и 1500 лева.

Пълния списък с декларациите на новите лица можете да намерите на сайта на палатата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
fallback