IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширява се списъкът с лица, които трябва да декларират лично имущество

Промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, вече обнародван в Държавен вестник

11:02 | 26.03.13 г. 4
Разширява се списъкът с лица, които трябва да декларират лично имущество

Членовете на управителните и контролните органи на Националната електрическа компания (НЕК), на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на юридическите лица, които осъществяват дейност, регулирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече ще трябва да представят подробни декларации за имуществото си.

Тези промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, бяха обнародвани днес (26 март) в Държавен вестник. 

Според промените в закона значително се разширява списъкът с лица, които трябва да декларират лично имущество. Това ще трябва да правят кандидатите за депутати, българските членове на Европейската комисия, ръководителите на регионалните структури на Националната агенция по приходите (НАП) и митниците, на синдикати и работодателски организации.

Публични декларации за имуществото си трябва да попълват и „лицата, заемащи ръководни длъжности или са в управителните органи на всички ЕРП, ВЕЦ, ТЕЦ, всички останали енергопреносни предприятия, шефовете на надзорните и управителните съвети”, пише още в закона.

За тези промени в закона настояваше лидерът на партия РЗС Яне Янев. Така се очаква да бъде постигната по-голяма прозрачност на доходите на голяма част от хората, заемащи ръководни позиции.

Вчера Янев заяви, че шефовете на ЕРП-тата са се опатали да отложат закона, за да не се налага да представят публично имущественото си състояние.

По информация на Янев шефове на ЕРП-та са били засичани с „олигарси от енергийната мафия на общи вечери и срещи, за да лобират срещу този закон, след приемането му“.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Малко е! Всички, които са на държавна или общинска софра и вземат управленски решения, трябва да подлежат на такъв контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Между другото имате грешка - Публичността на имуществото за кандидатите за народни представители отпадна на второ четене на закона, защото Сметната Палата не може физически да провери толкова много хора, за 2 месеца до изборите. Така че това не влезна в закона. Сега го прочетох и в държавен вестник и кандидатите за народни представители не фигурират там. Моля направете проверка и оправете статията.http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=54EF07BA09F0D74E363196AA8AC44772?idMat=74313
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
А това деклариране на имуществото да не би да е нещо ново ?! Доган например, от колко време е в политиката, от колко време си декларира имуществото ? Нещо да е станало ?! Всичко му е законно. Така че пак хвърлят прах в очите на хората. Яне е като куче, което уж лае, но въобще не хапе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
sonka.74
преди 11 години
Стъпка в правилната посока - НЕК, БЕХ, ДКЕВР, ЕРП, ТЕЦ, ВЕЦ - всички началници вече трябва да декларират имуществото си! За да няма съмнения за лично облагодетелствуване от службата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още