IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Димитров: Промените в закона за публичност на доходите са необмислени

Критериите за разширяване на обсега на проверяваните лица не са ясни, смята шефът на Сметната палата

09:25 | 11.03.13 г. 1
В. Димитров: Промените в закона за публичност на доходите са необмислени

Промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, предложени от Яне Янев и група депутати, вече минаха на първо четене в Народното събрание. Според председателя на Сметната палата Валери Димитров обаче тези промени не са обмислени. "Не са включени управителите на фирми с държавно и общинско участие, като например НЕК", обясни той в ефира на bTV. 

Проблемът на този закон е, че липсва принципна основа. "Предлагат се оттук-оттам някакви лица, без да има ясни критерии", смята още Димитров. Той поясни, че в момента Сметната палата проверява доходите на 15 хил. лица. 

Един от вносителите - депутатът Емил Димитров, избран от листата на РЗС, обясни, че целта на промените е да станат ясни приходите на ръководителите на монополите, които оперират на държавно регулиран пазар, сред които на електроразпределителните дружества, ВиК дружествата, топлофикационните дружества и компаниите, които доставят газ на домакинствата.

"Така ще постигнем цялостното откриване на монополите", смята вносителят. 

Проверка трябва да бъде извършена още и на политиците - бившите и настоящи европейски комисари и европейски депутати, както и на членовете на ръководствата на партиите и кандидатите за депутатите, предвиждат още промените. 

Доходите и имуществото си ще трябва да декларират още и неправителствените организации, които работят в обществена полза и получават финансиране от държавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
"Той поясни, че в момента Сметната палата проверява доходите на 15 хил. лица." - Аман от проверки! Дайте резултати! Дайте състоянието на съдии, прокурори и следователи! Там е разковничето. Вижте и с какво се занимават регистрираните 10 000 сдружения с "обществена полза"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още