fallback

Дават достъп до електронните здравни досиета

Уникален код, издаван от здравната каса, ще дава достъп по електронен път до списък със заболяванията и лечението

09:25 | 15.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От днес (15 април) вече могат да бъдат подавани искания за издаване на код за достъп до информационната система на Националната здравноосигурителна каса, за да влезе в електронното си досие. Кодовете ще се издават срещу лична карта, съобщава БНТ.

Желаещите трябва да подадат лично формуляр в офиса на районните здравноосигурителни каси. Уникалният код за достъп ще се предава на хартиен носител в запечатан плик. С помощта на издадения код всеки гражданин без значение дали е осигурен, или не, ще може да провери какви здравни услуги е ползвал и на каква цена.

За да заработи системата пълноценно обаче, здравните заведения, лекари,  зъболекари, а по-късно и аптеките, ще трябва да се отчитат на Здравната каса в реално време. Тогава и изборът на личен лекар ще може да се извършва онлайн - с изпращане на имейл или чрез SMS.

Чрез електронното си досие пациентите могат да видят какви са техните заболяванията и какви прегледи са били извършени. За тази цел болниците ще са длъжни да качват епикризите в досиетата на болните. Информацията за извършените медицински дейности е събрана от 2009 година досега.

Ако пациентът прочете невярно съдържание, може да поиска проверка. В досието ще се отразява и дали Здравната каса е платила съответното лечение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
fallback