IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават достъп до електронните здравни досиета

Уникален код, издаван от здравната каса, ще дава достъп по електронен път до списък със заболяванията и лечението

09:25 | 15.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дават достъп до електронните здравни досиета

От днес (15 април) вече могат да бъдат подавани искания за издаване на код за достъп до информационната система на Националната здравноосигурителна каса, за да влезе в електронното си досие. Кодовете ще се издават срещу лична карта, съобщава БНТ.

Желаещите трябва да подадат лично формуляр в офиса на районните здравноосигурителни каси. Уникалният код за достъп ще се предава на хартиен носител в запечатан плик. С помощта на издадения код всеки гражданин без значение дали е осигурен, или не, ще може да провери какви здравни услуги е ползвал и на каква цена.

За да заработи системата пълноценно обаче, здравните заведения, лекари,  зъболекари, а по-късно и аптеките, ще трябва да се отчитат на Здравната каса в реално време. Тогава и изборът на личен лекар ще може да се извършва онлайн - с изпращане на имейл или чрез SMS.

Чрез електронното си досие пациентите могат да видят какви са техните заболяванията и какви прегледи са били извършени. За тази цел болниците ще са длъжни да качват епикризите в досиетата на болните. Информацията за извършените медицински дейности е събрана от 2009 година досега.

Ако пациентът прочете невярно съдържание, може да поиска проверка. В досието ще се отразява и дали Здравната каса е платила съответното лечение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още