IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Ненков: Здравната реформа не може да мине без затваряне на болници

Здравеопазването е в състояние да поеме неограничено количество пари, но увеличението им няма да повиши качеството, смята здравният зам.-министър

11:08 | 17.04.13 г. 4
Д-р Ненков: Здравната реформа не може да мине без затваряне на болници

Преструктурирането на болничната система не може да мине без затваряне на лечебни заведения, а трудно някой ще се наеме да закрива болници, тъй като хората не могат да бъдат убедени, че това се налага. Това заяви в интервю за „Нова телевизия“ зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

„Едно преструктуриране на болничната помощ в страната неминуемо трябва да мине през затваряне на болници”, категоричен е д-р Ненков. По негови думи структурната реформа в здравеопазването ще се случи трудно политически.

На въпрос защо десетилетия наред управляващите не са успели да реализират нужната промяна, той отговори, че просто липсва смелост да се направят „големите“ реформи. Според него едва ли ще се намери някой толкова смел, за да го направи.

По повод на това дали са достатъчни парите в здравния сектор зам.-министърът посочи, че проблемът не е в количеството им, а в това как се харчат. Единствено доброто управление на парите ще доведе до необходимата структурна промяна в сектора, смята той.

„Парите в здравеопазването се покачват през годините. Проблемът е в управлението им, а не в количеството. Според мен системата може да поеме неограничено количество пари”, каза той и допълни, че при сегашното състояние на системата това няма да повиши качеството, така че да съответства на отпуснатия ресурс.

Той призна, че в рамките на управлението на служебния кабинет за здравния сектор не може да се направи много. „В оставащото време на служебното правителство не можем да направим нищо генерално... не може да се свърши нищо за сферата на болничната помощ и електронното здравеопазване”, каза д-р Ненков.

Все пак служебният зам.-министър подчерта, че екипът на здравното министерство ще концентрира усилията си, така че да подпомогне дейността на следващия кабинет във функционирането на здравната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
Приятели,Вяно е, че: "Преструктурирането на болничната система не може да мине без затваряне на лечебни заведения".Но питам:- След като ГЕРБ закриха 19 общински болници ПРАВИЛИ ЛИ СА РЕФОРМИ...???.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Зам. министъра вече си намери оправдание да не прави реформи:1. "Преструктурирането на болничната система не може да мине без затваряне на лечебни заведения".2. "На въпрос защо десетилетия наред управляващите не са успели да реализират нужната промяна, той отговори, че просто липсва смелост да се направят големите реформи. Според него едва ли ще се намери някой толкова смел, за да го направи. ".Съгласен съм да се закриват болници, но САМО в София. Тук са прекалено много!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
jelenski
преди 11 години
Няма начин да не е така. Има заграбване на общо над ДВА милиарда лева от резерва на НЗОК от лични здравни вноски на осигуряващите се българи. С това Българското здравеопазване бе поставено на колене. За тази кражба Бойко Борисов, Симеон Дянков и ръководството на НЗОК трябва да бъдат разследвани и осъдени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"... Защото...:- Разходите за здравеопазване скочиха 3 пъти за 10 години (от 1.2 млрд през 2001 до 3,2 млрд. през 2011), а състоянието на здравната система да продължава да се влошава... Дори да спрем да пием и пушим, дори 50% от бюджета да са за здраве, пак няма да ни лекуват като бели хора..., заради липсата на истински - ЛИЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ...! Личността на министъра няма никакво значение!!!- За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея има и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е - ЛИЧНА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА, ДЕБИТНО-КРЕДИТНА КАРТОВА СМЕТКА, а допълнителното здравно осигуряване, Трябва! да се узакони, под формата на Лична здравна застраховка...! (за разплащания единствено в Здравеопазването).- Детска игра е, дори Новите "ЛИЧНИ КАРТИ" с биометрични данни, МОГАТ да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, дебитно-кредитна картова сметка, за внасяне и теглене на пари от Здравната каса, при определен регламент!!! КРАЙНО ВРЕМЕ Е:- Вноските за здраве, да се правят в Строго съответствие с Конституцията: Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.След като няма съотношение Значи по равно за тримата съвносители!Въпроса за здравната вноска е - по колко, а отговора:1. Здравния данък (такса), трябва да е еднакъв (примерно 5% от личните доходи), но за всички доходи от труд, доходоносна собственост, дивиденти, обезщетения и социални помощи..., без таван на дохода... (От 32-те милиарда миналогодишни частни спестявания, заради тавана за здраве са обложени не повече от 100 милиона!)2. Според Конституцията, здравната вноска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се дели по равно между гражданина, работодателя и държавата и така става общо 15% от личните доходи3. За социално слабите инвалиди и децата, да е общо 10% (от помощите, пенсиите майчинските и детските), при това по Конституция платен изцяло от... Държавата!При смърт, 50% от сметката да се наследява, а останалото е за здравна солидарностОт ГЕРБ, като Свлъх-либерали, да не се правят на "комунисти", а ДА СПАЗВАТ Конституцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още