fallback

Румяна Коларова: Няма място за нови десни формации

БСП и ДПС имат твърдо мнозинство, но не им е удобно да се форматират публично, смята политологът

22:17 | 13.05.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От технологична гледна точка управляващите коалиции се формират преди съставянето на Народно събрание. Те се „проверяват“ при избирането на неговия председател и председателите на парламентарните комисии. И едва след това се съставя коалиционно правителство, коментира политологът Румяна Коларова в студиото на Денят он ер с Веселин Дремджиев по телевизия Bulgaria On Air.

Според нея именно заради това ГЕРБ и АТАКА се изправят пред проблем, свързан с тяхната цялост. „Различни бизнес ядра или бизнес представителства в структурата на ГЕРБ отсега следва да дадат заявка за участие в евентуално програмно правителство“, заяви Коларова.

Според нея две неща са ясни в ситуацията на БСП и ДПС. Едното е, че двете партии имат твърдо мнозинство, а второто - че не им е удобно да се форматират публично. Заради това, по думите й, те използват маски като програмно правителство и консултации с партиите, които не получават парламентарно представителство. Коларова коментира и провала на класическата десница. Тя счита, че не трябва да се говори за създаване на нова дясна формация, тъй като навсякъде по света те намират лице в радикални партии на нетрадиционни и екстравагантни фигури. Политологът коментира и масовите политически оставки днес. По думите ѝ до такъв ход се стига тогава, когато една партия е в безизходица.

„Добрият начин за персонални промени в партийни структури не е чрез оставка. В БСП  например всички знаят, че след съставянето на някакъв вид управление с участието на партията Сергей Станишев ще си отиде. Но като стара партия БСП ще намери добрия начин да смени лидера си и той ще отиде на друго ниво“, заяви политологът, давайки пример с Георги Първанов, който стана президент. Коларова определи оставките на лидера на ДСБ Иван Костов и на СДС - Емил Кабаиванов, като логични, а тази на лидера на „България на гражданите“ Меглена Кунева като драматургична, а не драматична.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
fallback