fallback

Райков разпореди проверка на сигнала за „достойните прокурори“

До края на деня ДАНС трябва да изготви доклад с резултати по скандала с разпространените документи

11:17 | 15.05.13 г. 6

Премиерът Марин Райков е разпоредил на ДАНС вътрешна проверка за разпространението на документи. Недопустимо е изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват реда и законите в държавата, заяви Райков в началото на заседанието на правителството.

Премиерът уточни, че съзнателно не назовава тези институции. Най-вероятно обаче става въпрос за писмото, подписано с „група достойни прокурори, на които им е писнало да бъдат използвани“, което получиха някои медии, сред които и Dnes.bg. Към него има и 4 файла с копия от документи.

Премиерът съобщи пред министрите, че се е срещнал спешно днес с председателя на ДАНС Константин Казаков, от когото е получил уверения, че документите не са разпространени от службата. Закъснението на заседанието на кабинета с 20 минути той обясни с „определени информации, които изтекоха в последните часове и които поставят редица много сериозни въпроси“.

Премиерът очаква до края на днешния ден конкретен доклад с резултати на бюрото си.

Изключително важно е да бъде установено по един безспорен начин откъде и по какъв начин е изтекла тази информация, заяви той.

По думите му важно е да стане ясно дали съдържанието на тези документи разкрива информация, която би застрашила по някакъв начин хода на досъдебното производство.

„Скъпи колеги, България е правова държава. Има действащи институции, които в съответствие с върховенството на закона ще очакваме да се произнесат и ясно да определят отговорностите по този казус“, заяви Райков пред министрите.

По думите му от изключителна важност за стабилността на държавата в момента е да не се хвърля сянка на съмнение върху изборния процес.

Днес премиерът няма да даде обичайната пресконференция след заседанието на кабинета, защото на посещение у нас ще бъде премиерът на Република Косово Хашим Тачи, когото ще посрещне.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
fallback