IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райков разпореди проверка на сигнала за „достойните прокурори“

До края на деня ДАНС трябва да изготви доклад с резултати по скандала с разпространените документи

11:17 | 15.05.13 г. 6
Райков разпореди проверка на сигнала за „достойните прокурори“

Премиерът Марин Райков е разпоредил на ДАНС вътрешна проверка за разпространението на документи. Недопустимо е изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват реда и законите в държавата, заяви Райков в началото на заседанието на правителството.

Премиерът уточни, че съзнателно не назовава тези институции. Най-вероятно обаче става въпрос за писмото, подписано с „група достойни прокурори, на които им е писнало да бъдат използвани“, което получиха някои медии, сред които и Dnes.bg. Към него има и 4 файла с копия от документи.

Премиерът съобщи пред министрите, че се е срещнал спешно днес с председателя на ДАНС Константин Казаков, от когото е получил уверения, че документите не са разпространени от службата. Закъснението на заседанието на кабинета с 20 минути той обясни с „определени информации, които изтекоха в последните часове и които поставят редица много сериозни въпроси“.

Премиерът очаква до края на днешния ден конкретен доклад с резултати на бюрото си.

Изключително важно е да бъде установено по един безспорен начин откъде и по какъв начин е изтекла тази информация, заяви той.

По думите му важно е да стане ясно дали съдържанието на тези документи разкрива информация, която би застрашила по някакъв начин хода на досъдебното производство.

„Скъпи колеги, България е правова държава. Има действащи институции, които в съответствие с върховенството на закона ще очакваме да се произнесат и ясно да определят отговорностите по този казус“, заяви Райков пред министрите.

По думите му от изключителна важност за стабилността на държавата в момента е да не се хвърля сянка на съмнение върху изборния процес.

Днес премиерът няма да даде обичайната пресконференция след заседанието на кабинета, защото на посещение у нас ще бъде премиерът на Република Косово Хашим Тачи, когото ще посрещне.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
КОЕ да е вярно!? :) Кого вини прокуратурата? КОГО!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Тайна организация за купуване на над 40 000 гласа бе разбита от полицията. Акцията е проведена във Варна. Иззети са списъци, в които надлежно са отбелязани хората, на коите вече е платено и други, на които предстои да се дават пари. В грандиозната афера били замесени двама кандидат депутати от партия, считана от някои за етническа"Защо не го коментира прокурора? Това не са малко гласове!? Къде е Станишев бореца за свобода и справедливост!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Rapor
преди 10 години
Пак ли търсят кой е откраднал колата, вместо да търсят кой е оставил трупа в багажника?Аз ли нещо не съм в ред, или премиера ни действа по един много странен начин, логика никаква. Освен, ако няма някакви други причини за действията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
JasonBourne
преди 10 години
Сега очакваме писмо от "група бедни депутати"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Setver
преди 10 години
И кво? Недопустимо било да има изтичане на информация, това според Райков.Добре, така е.Обаче, допустимо ли е да се печатат допълнителни бюлетини, защо първо това не попита, а започва отзад напред?Много по-важно е първо това да се разбере, дали някой си е печатал и подменял бюлетини, а после да търсят къде има проблем със сигурността.Обаче от агент от кариерата и номенклатурчик от класа, сигурно е нормално първо за пробива да мисли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
hagan
преди 10 години
пак стигаме до това не дали е вярно а а как е изтеклоняма да сеоправим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още