fallback

Димчо Михалевски: Първата стъпка в енергетиката е да подкрепим хората

Замразяване на цената на тока от парламента ще ни донесе глоба от ЕК, убеден е бившият енергиен министър Делян Добрев

08:29 | 23.05.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Първите и най-важни стъпки в енергетиката са да подкрепим хората и да предложим един голям социален пакет, заяви в ефира на bTV депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски. Според него една от мерките е да бъде въведено двутарифно ценооборазуване на електроенергията. 

Предложението е да се въведе преференциална цена за потребление до 75 киловатчаса. "Водихме преговори за разширяване на този лимит до 120 киловатчаса", допълни Михалевски. 

Бившият енергиен министър Делян Добрев обаче коментира, че тази мярка не би дала резултат. Много домакинства могат да сложат втори електромер, което е разрешено от закона и така да плащат по-малко. Контрапредложението на ГЕРБ е разширяването на енергийните помощи. 

Според Добрев и лансираната вчера мярка за "замразяване" на цената на тока с решение на Народното събрание може да доведе до санкция за България от страна на Европейската комисия. Подобно решение трябва да бъде взето от регулатора - Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

Димчо Михалевски заяви, че страната разполага с 40 дни до 1-и юли, когато трябва да бъде взето решение за промяна на цената на тока, и за това време могат да бъдат взети много законодателни решения в посока намаляване или задържане на цената. 

Огромният проблем на България в момента обаче е свръхпроизводството, коментира от своя страна и Добрев. Според него в момента се получава "омагьосан кръг" - колкото по-малко е потреблението, толкова по-висока става цената. Той препоръча да бъде направена промяна в таксата за пренос по отношение на износа и тока да бъде "отпушен" износът на електричество от страната. 

Освен това Добрев поиска и Фонд за зелена енергия, в който да се трупат средствата от търговията с квоти въглероден диоксид. С тези средства трябва да бъдат плащани "зелените" добавки, а не домакинствата да бъдат товарени с тези разходи. Според бившия енергиен министър могат да бъдат преразгледани цените на фотоволтаичните и вятърните централи, както и дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
fallback