fallback

Проектокабинетът „Орешарски“ с министър на инвестиционното проектиране

Правителството ще има двама вицепремиери

17:00 | 27.05.13 г. 23

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, ще бъде министър в кабинета на Пламен Орешарски, стана ясно при официалното представяне на състава на новото правителство, което се очаква да бъде гласувано в парламента утре.

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер.

В кабинета ще има и втори вицепремиер, който по думите на Орешарски ще координира частните инвестиции и ще прави усилия да привлича външни инвестиции. Човекът, който ще поеме поста обаче остана в тайна, тъй като по думите на Орешарски ще му трябва време, за да приключи своите ангажименти.

На този етап ще предложа този състав. До месец ще въведа фигурата на втори вицепремиер чрез изменения в структурата и персоналния състав на МС, коментира Орешарски.

Петър Чобанов  поема министерството на финансите, а Кристиян Вигенин – на външните работи. Директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция,  ще оглави военното министерство.

Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката. Мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма няма да бъде разделяно.

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП,  е определена за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика. 

Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а проф. Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта.  Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.

Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.  

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което да поеме Калин Тихолов.

"Всички министри са специалисти в съответната област, някои от тях дори водещи", изтъкна Орешарски при представянето на кабинета.

Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивкия аграрен университет.

Утре сутринта (28 май) Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев ще върнат на президента Росен Плевнелиев изпълнения проучвателен мандат за съставяне на правителство. А в сряда (29 май) Народното събрание ще гласува  кандидатурата за премиер на Орешарски и структурата и състава на проектокабинета. 

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
fallback