IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" настоява за отделно министерство на енергетиката

Синдикатът предлага мерки за ограничаване на разходите в системата с 1 млрд. лв. годишно

14:03 | 27.05.13 г.
КТ "Подкрепа" настоява за отделно министерство на енергетиката

Експерти от КТ „Подкрепа“ предлагат обособяването на отделно министерство на енергетиката, както и пордица от мерки за излизане от кризисната ситуация в сектора, предвиждащи реструктуриране на на цялата енергийна система. Синдикатът ще изпрати списък с конкретни предложения до парламента, новия кабинет, президента и заинтересованите институции, пише БТА.

Според изчисленията на синдиката, ако предлаганите мерки бъдат реализирани, разходите в системата ще се понижат с 1 млрд. лв. годишно, или с близо 25 на сто.

От "Подкрепа" предлагат България да стане пазар за зелени сертификати, които постепенно да заменят ценовите добавки, като задължителното им изкупуване да е съобразно степента на замърсяване на околната среда.

Иске се още преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК) и разделянето й на отделни дружества, като резервите на дружеството се насочат към енергийно бедните домакинства, които дават повече от 10% от доходите си за ток.

"Целта е да се стабилизира и да работи системата, и да се удържат цените на електроенергията", посочи лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Изчисления на синдиката сочат, че ако системата не бъде незабавно реструктурирана, реалното увеличение на цените на електроенергията за потребителите от 1 юли ще бъде 35-40 %.

Според синдиката една от най-важните мерки, които трябва да се предприемат, е извеждането на двете скъпи американски централи - ТЕЦ "Марица - Изток 3 Контур Глобал" и ТЕЦ "АЕС Гълъбово" от българската енергийна система и насочване на производство им към Турция.

Това би решило незабавно проблеми в системата и ще намали значително цената на енергийния микс за обществения доставчик, смятат от КТ „Подкрепа“.

Битовото потребление на ел.енергия да се класифицира на три степени - до 150 кв/ч, от 150 до 500 кв/ч и над 500 кв/ч на месец, като цената на нощната тарифа да се намали значително спрямо дневната, искато още от синдиката.

Освен това се предлага да се удължи експлоатацията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10 години.

Инвестицията за това ще бъде между 220-250 млн. евро, като за този период двата реактора ще могат да произведат около 140 млн. мегаватчаса електроенергия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още