IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната реформа - на фокус за правителството на Орешарски

Върховенството на закона е предпоставка за справянето с бедността, убеден е номинираният за премиер с мандата на БСП

10:35 | 27.05.13 г. 3
<p>
	<em>Пламен Орешарски получи мандат за съставяне на правителство. Снимка: БТА</em></p>

Пламен Орешарски получи мандат за съставяне на правителство. Снимка: БТА

В правителството на Орешарски приоритет ще бъде съдебната реформа и бъдещият правосъден министър ще бъде вицепремиер. Това обеща номинираният за премиер Пламен Орешарски по време на среща с Движение „България на гражданите“. „Върховенството на закона е предпоставка за справяне с бедността“, убеден е той и посочи и друг свой важен приоритет - реформата в здравеопазването. 

"Един от секторите, на който всички сме длъжници през последните години, е здравеопазването", допълни той и посочи, че ще работи за прозрачни отношения, а властта ще бъде по-отворена към институциите на гражданското общество. 

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева подкрепи желанието за реформиране на съдебната система, пише Dnes.bg. Тя припомни, че хората са били на улицата не просто заради мизерията, а заради липсата на справедливост и надежда, че тази мизерия ще бъде коригирина. 

Кунева предложи обединението на два от регулаторните органи – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). „Няма по-добра защита на потребителите от защита на конкуренцията“, заяви тя.

Кунева поиска още и новото правителство да направи анализ на състоянието на държавата – не само на финансите, но и преглед на правата на човека. „Какъв е бил натискът върху медиите, съдебната система“, уточни тя, цитирана от агенция „Фокус“.

На срещата Кунева подчерта колко е важна и публичността и предложи при изборът на новото правителство в Народното събрание всяка партия, която го подкрепи да застане с лицето си - „дали ще е ДПС и „Атака“ или както каза Борисов ще даде един глас, трябва да е ясно“, заяви тя. Тя поиска още и публичност по отношение на българската позиция на заседанията на съветите на ЕС, реформа в здравеопазването и насочването на програмите за заетост към бизнеса.

Бюджетът е опоскан. Няма нито доверие, нито търпение в обществото”, смята лидерът на БСП Сергей Станишев, който също присъства на срещата в Народното събрание. „Това, което се случи в последните четири години, е едно опасно отклонение от европейското развитие на България”, заяви Станишев. Според него е необходимо ревизиране и на направеното по европейските фондове и тяхното усвояване.

„Необходимо е започване на процес на оздравяване, лекуване, възстановяване на доверието в институциите. От това ниво, до което България е докарана с управлението на г-н Борисов, една партия не може да изкара страната. Ако няма демократично функциониране на институциите, не може да има нито социална справедливост, нито икономическо развитие”, посочи Станишев.

Кунева контрира, че състоянието на държавата е известно и бъдещото правителство не трябва да се оправдава с предишното. „Няма време, хората искат действие“, допълни още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Боян
преди 10 години
Само ако някой реформира съдебната система имаме шансове някой ден да дръпнем, но на обещания за реформи сме се наслушали много, досега една реформа не са направили като хората в повечето случай става по-зле, макар че то положението в съдебната система трудно може да се влоши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
Хммм .... те и от Брюксел все това натякват .... последните десетина години : Правосъдие и вътрешен ред !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
А бе другарката Кунева, какво ръси съвети на ляво и на дясно? - не разбра ли от изборите, че хората не я искат в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още